Rusko je proti špeciálnemu tribunálu v prípade zostrelenia MH17

Rusko sa v piatok vyslovilo proti návrhu Holandska a Malajzie vytvoriť rozhodnutím BR OSN špeciálny tribunál, ktorý by súdil zodpovedných páchateľov za vlaňajšie zostrelenie malajzijského boeingu nad východnou Ukrajinou. Nápad je podľa Moskvy "neaktuálny" a "kontraproduktívny", pretože vyšetrovanie sa ešte neskončilo.

26.06.2015 18:07
debata (368)

Malajzijský boeing s 298 ľuďmi na palube, prevažne Holanďanmi, vlani 17. júli zostrelili nad východnou Ukrajinou a dopadol na územie ovládané proruskými separatistami. Nešťastie nikto neprežil. Ukrajina a Spojené štáty tvrdia, že malajzijský boeing zostrelili separatisti raketou dodanou z Ruska, zatiaľ čo Moskva z nešťastia obviňuje ukrajinskú armádu. Vyšetrovanie vedú holandské orgány, svoju správu chcú zverejniť najskôr tento rok v októbri.

„Najprv je potrebné ukončiť vyšetrovania a nie prijímať unáhlené rezolúcie o vytvorení tribunálu. Táto otázka je veľmi citlivá a vážna, a preto si vyžaduje starostlivo prepracovať a doviesť do konca vyšetrovanie katastrofy malajzijského boeingu,“ povedal námestník ruského ministra zahraničia Gennadij Gatilov. Dodal, že Moskva zatiaľ nedostala žiadny konkrétny návrh rezolúcie, ale „k samej myšlienke sa staviame odmietavo“.

Malajzia, ktorá je momentálne nestálym členom BR OSN sa podľa diplomatických zdrojov chystá budúci mesiac predložiť návrh rezolúcie o zriadení „tribunálu pre potrestanie vinníkov“ tragédie. K iniciatíve sa pripojilo Holandsko, ako aj tri ďalšie štáty, ktoré však diplomat nespresnil.

Skupina krajín, poverených vyšetrovaním katastrofy (Austrália, Belgicko, Malajzia, Holandsko a Ukrajina), podľa agentúry AFP minulý týždeň v New Yorku rokovala o návrhu na zriadenie tribunálu. Krajiny sa usilujú o vytvorenie konsenzu o zriadení tribunálu, o ktorom by sa malo podľa expertov rozhodnúť ešte skôr ako sa skončí vyšetrovanie. Potrebné je vyhnúť sa vetu, ktorým Rusko disponuje ako stály člen BR OSN.

Výsledky holandského vyšetrovanie ešte nie sú známe, ale podľa ruského serveru newsru.com je zrejmé, že sa prikláňa k verzii, že lietadlo zostrelila raketa Buk ruskej výroby, odpálená z územia ovládaného proruskými separatistami.

368 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Rusko #Holandsko #BR OSN #Ukrajina #letecká havária #MH17 #zostrelené lietadlo