Špeciálny tribunál pre vojnových zločincov v Kosove nevznikne

Kosovský parlament v piatok neprijal novelu ústavy, ktorá by umožnila vytvoriť osobitný súd pre potrestanie miestnych páchateľov údajných vojnových zločinov spáchaných počas bojov kosovských Albáncov so srbskými silami v rokoch 1998 až 1999.

26.06.2015 19:01
debata (8)

Vládny návrh podporilo 75 zo 120 poslancov, čo nepostačovalo vzhľadom k tomu, že zmeny v ústave sa schvaľujú dvojtretinovou väčšinou. Západní politici naliehali na kosovských vodcov, aby osobitný súd vytvorili vzhľadom k obvineniam niektorých kosovských povstalcov z obchodov s ľudskými orgánmi, odobratým zajatým Srbom.

Vedenie kosovských Albáncov v roku 2008 jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska po tom, čo Kosovo ako bývalá juhosrbská oblasť bolo od ozbrojeného konfliktu v rokoch 1998 a 1999 pod medzinárodnou správou. Konflikt, ktorý si vyžiadal životy asi 10 000 ľudí, vypukol po ozbrojenej vzbure albánskych separatistov. Belehrad reagoval tvrdým zásahom armády a polície, ktorý sa zvrhol v etnickú čistku sprevádzanú zločinmi a ktorý ukončil vojenský zásah NATO proti Srbsku. Belehrad nezávislosť Kosova odmieta uznať.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo #vojnové zločiny #tribunál