Piatkové teroristické útoky odsúdili OSN i Biely dom

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun odsúdil útoky, ku ktorým došlo v piatok v Tunisku, v Kuvajte a vo Francúzsku, a vyzval na spravodlivé potrestanie ich páchateľov, napísala agentúra Reuters.

26.06.2015 20:58
Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun Foto: ,
Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.
debata (18)

Pan Ki-mun taktiež uviedol, že piatkové teroristické útoky len posilnili odhodlanie Organizácie Spojených národov v ich boji proti extrémizmu.

„Tieto ohavné útoky neoslabia, ale naopak posilnia odhodlanie OSN pomôcť poraziť tých, ktorí sú pripravení vraždiť, ničiť a vyhladiť ľudský pokrok a kultúru,“ povedal hovorca OSN Farhán Hak.

Teroristické útoky v troch krajinách odsúdil aj Biely dom. „Spojené štáty čo najdôraznejšie odsudzujú dnešné teroristické útoky vo Francúzsku, Kuvajte a Tunisku. V našich myšlienkach a modlitbách sme s obeťami týchto ohavných útokov a ich blízkymi vo všetkých troch krajinách,“ uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.

V letovisku neďaleko tuniského mesta Súsa zavraždili islamskí militanti najmenej 28 ľudí a najmenej 25 životov si vyžiadal aj samovražedný bombový útok na šiitskú mešitu v Kuvajte.

V továrni neďaleko francúzskeho mesta Saint-Quentin-Fallavier sa našlo bezhlavé telo jedného zo zamestnancov podniku a v jeho blízkosti dve zástavy – jedna biela a jedna čierna – s nápismi v arabčine. Hlavu obete objavili vo vzdialenosti niekoľkých desiatok metrov od tela, na plote okolo areálu továrne.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #OSN #Tunisko #Barack Obama #Biely dom #Pan Ki-mun #teroristické útoky #Kuvajt