Expert: Piatkové atentáty sú vyhlásením vojny západnej civilizácii

Teroristickými útokmi v Tunisku, Kuvajte a Francúzsku vyhlásila radikálna organizácia Islamský štát (IS) vojnu západnej civilizácii. V rozhovore poskytnutom nemeckej stanici WDR to v sobotu uviedol blízkovýchodný expert Michael Lüders. Atentátom v Tunisku sa IS pokúša predovšetkým o ochromenie tamojšieho hospodárstva, ktoré do značnej miery závisí na cestovnom ruchu.

27.06.2015 08:12 , aktualizované: 20:47
debata (84)

„Cestovný ruch sa v Tunisku v nasledujúcich dvoch až troch rokoch prepadne. Je to pritom najvýznamnejším úsekom tamojšieho hospodárstva,“ uviedol Lüders. Bezpečnostnú hrozbu pre túto severoafrickú krajinu predstavuje predovšetkým vysoká nezamestnanosť medzi mladými ľuďmi, ktorá sa v dôsledku krízy turistického ruchu môže ešte zhoršiť. Mladí bez práce sú pritom podľa Lüdersa oveľa náchylnejší k radikalizácii.

Spoluvinu na piatkovej tragédii podľa Lüdersa nesú aj tuniské úrady, ktoré po marcovom útoku na múzeum Bardo v hlavnom meste Tunis neprijali dostatočné bezpečnostné opatrenia na ochranu turistických stredísk.

Hardy Ostry, ďalší z odborníkov, ktorý sa v rozhovore s WDR vyjadril k piatkovým útokom, vyzval k tvrdej odpovedi tuniskej vlády. Za najdôležitejšie označil získanie kontroly nad nelegálnymi mešitami, čo ako jedno z prvých opatrení ohlásil už aj tuniský premiér Habíb Síd.

Za dôležité rovnako ako Lüders označil tiež riešenie hospodárskych a sociálnych otázok. Kľúčové bude teraz podľa Ostryho aj pomoc medzinárodného spoločenstva. Tunisku by malo poskytnúť výzbroj a výstroj pre boj s teroristami, malo by podporiť aj miestne bezpečnostné zložky pri výcviku. Bez medzinárodnej pomoci je nemožná tiež kontrola priepustnej hranice s Líbyou, odkiaľ do Tuniska v minulosti pravdepodobne preniklo množstvo islamských radikálov.

K zodpovednosti za útok v Tunisku sa prihlásil Islamský štát

K zodpovednosti za piatkový teroristický útok v tuniskom letovisku Súsa sa vo vyhlásení na Twitteri prihlásila organizácia Islamský štát (IS). Tuniské ministerstvo zdravotníctva podľa serveru BBC uviedlo, že počet obetí útoku stúpol na minimálne 38 osôb, ďalších 36 ľudí utrpelo zranenia.

Poslednou obeťou je sám atentátnik, ktorého polícia zastrelila. Celkovo teda zomrelo 39 ľudí. Premiér Habíb Síd oznámil posilnenie bezpečnostných opatrení v krajine, armáda do služby povolá záložníkov.

Drvivú väčšinu zranených, 25, tvoria podľa hovorcu Briti. Ďalšími sú traja Belgičania, jeden Nemec, Ukrajinec, Rus a sedem Tunisanov. Totožnosť jedného sa ešte zisťuje. Tuniský hovorca tiež povedal, že 21 zranených už opustilo nemocnice. Zo zvyšných 18 je naďalej hospitalizovaných, zdravotný stav dvoch je kritický.

Tunisko bude musieť podľa premiéra Sida prijať „bolestivé, ale nutné“ bezpečnostné opatrenia. Prvým z nich podľa neho bude povolanie záložníkov do aktívnej služby, ktorí budú hliadkovať po celej krajine. „Žiadna krajina nie je v bezpečí pred terorizmom. Potrebujeme globálnu stratégiu pre všetky demokratické krajiny,“ dodal.

V reakcii na atentát Tunisko uzavrie počas týždňa okolo 80 mešít, ktoré podnecujú k páchaniu násilia. V piatok to uviedol premiér krajiny Habíb Síd s tým, že tieto mešity fungujúce mimo štátny dohľad šíria v spoločnosti „svoju propagandu a nenávisť, aby tak podporili terorizmus“. Ministerstvo vnútra zakročí aj proti ďalším stranám a skupinám, ktoré nedodržiavajú ústavu krajiny.

Medzi obeťami atentátu sú podľa skorších údajov Tunisania, Briti, Nemci a Belgičania. Ministerstvo zahraničia nemá informácie o tom, že by medzi mŕtvymi boli Slováci. Útočníka sa polícii podarilo zabiť na mieste útoku. Ide o tuniského študenta pochádzajúceho z mesta Kajruván, o ktorom doteraz polícia nemala žiadne záznamy.

Podľa svedkov vyzeral atentátnik ako turista, zbraň schovával pod slnečníkom, potom začal strieľať na turistov. Z pláže prešiel okolo bazénu do hotela Riu Imperial Marhaba a neustále pálil na všetkých okolo.

Tunisko bojuje so silnejúcim radikálnym islamizmom už od pádu autoritárskeho režimu prezidenta Zina Abidina bin Alího v roku 2011. Situáciu v krajine zhoršil aj chaos, ktorý zavládol v susednej Líbyi a umožnil získať pozície radikálom hlásiacim sa k Islamskému štátu. V radoch IS priamo v Iraku a Sýrii bojuje podľa odhadov tuniských úradov až niekoľko tisíc Tunisanov. Mnohí z nich sa už opäť vrátili do vlasti.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko #hotely #Islamský štát #samovražedný atentát