Páchateľ útoku vo Francúzsku si urobil selfie s odrezanou hlavou

Muž podozrivý z piatkovej vraždy majiteľa dopravnej firmy a následného útoku v továrni na výrobu priemyselných plynov vo francúzskom kraji Isere zaslal cez aplikáciu WhatsApp svoju selfie s odrezanou hlavou svojej obete. Informáciu, ktorá sa v sobotu šírila vo francúzskych médiách, potvrdil aj zdroj blízky vyšetrovaniu prípadu.

27.06.2015 13:43 , aktualizované: 22:00
debata (35)

Podozrivý muž odoslal svoju fotografiu na kanadské mobilné číslo. Adresátom autoportrétu bol údajne muž, ktorý sa momentálne nachádza v Sýrii. Podľa francúzskych médií sa oňho pred časom zaujímala aj francúzska tajná služba DGSI.

Vyšetrovatelia útoku v Saint-Quentin-Fallavier nateraz naďalej pracujú len s verziou, že podozrivý Yassin Salhi nemal žiadneho komplica pri plánovaní útoku ani jeho spáchaní. Salhiho zadržal v piatok jeden z hasičov zasahujúcich v areáli továrne po explózii, ktorú spôsobil zadržaný podozrivý, keď autom narážal do zásobníkov s priemyselným plynom.

Salhi v roku 2006 sledovali tajnou službou pre podozrenie z radikalizácie a napojenia na saláfistické hnutie. Radikalizoval sa v prvých rokoch 21. storočia počas pobytu v meste Pontarlier v kraji Doubs, keď bol v kontakte s mužom podozrivým z účasti na príprave atentátov, ktoré teroristická sieť Al-Kajdá spáchala v Indonézii.

Hlavný podozrivý s vyšetrovateľmi nekomunikuje

Jedného zo štyroch podozrivých, ktorého zadržali v súvislosti s piatkovým atentátom pri francúzskom meste Lyon, prepustili. Hlavný podozrivý, vodič nákladného auta Yassine Salhi, s vyšetrovateľmi nekomunikuje. Informovala o tom v sobotu podľa agentúry AP hovorkyňa parížskej prokuratúry. Motív činu podľa nej tiež zostáva nejasný.

Tridsaťpäťročný Salhi v piatok dodávkou zaútočil na sklad americkej spoločnosti na výrobu technických a priemyselných plynov Air Products v priemyselnej zóne Saint-Quentin-Fallavier asi 30 kilometrov južne od Lyonu. Teraz je v policajnej väzbe spoločne s manželkou a sestrou, zatiaľ čo ďalšieho muža prepustili bez toho, aby proti nemu vzniesli akékoľvek obvinenie.

Hovorkyňa parížskej prokuratúry Agnes Thibaultová-Lecuivreová povedala, že vyšetrovatelia doteraz nenarazili na nič, čo by vysvetľovalo motív činu alebo ukazovalo na prípadné zahraničné väzby útočníka.

Podľa francúzskych protiteroristických zákonov môže byť podozrivý zadržiavaný štyri dni. Potom musí byť buď prepustený alebo predbežne obvinený a poslaný do väzby. Samotný atentát sa obišiel bez obetí na životoch, na mieste sa našla odrezaná ľudská hlava a islamské nápisy. Obeťou s odrezanou hlavou bol Sahliho 54-ročný zamestnávateľ, jeden z miestnych podnikateľov.

Niektorí analytici v tejto súvislosti v médiách vyjadrili pochybnosti, či možno udalosť skutočne kvalifikovať ako teroristický čin; išlo podľa nich možno o kriminálny akt osobnej pomsty. Salhi doteraz nemal záznam v trestnom registri, ale polícia ho zaradila medzi sledované osoby v rokoch 2006 až 2008 pre podozrenie, že sa dal na cestu radikálneho islamu.

Agentúra DPA uviedla, že Salhi sa presťahoval do Lyonu a zamestnal u spoločnosť, ktorá má prístup do plynárne, kde zaútočil. S manželkou a troma deťmi býval už niekoľko mesiacov v prízemnom byte sociálneho nájomného domu v lyonskej mestskej časti Saint-Priest, bol tam považovaný za dobrého suseda.

„Bol ako jeden z nás, mal dobrú prácu. Niekedy hrával futbal so svojimi a mojimi deťmi,“ povedal vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 jeden zo susedov. Manželka údajného páchateľa útoku povedala, že nechápe, ako mohol jej muž spáchať takýto čin. „Sme normálni moslimovia, dodržiavame ramadán,“ povedala.

Francúzsko je po útoku v najvyššej pohotovosti, zasadal bezpečnostný kabinet

Po piatkovom útoku podozrivého islamistu na plynáreň v mestečku Saint-Quentin-Fallavier neďaleko Lyonu zasadol v sobotu vo Francúzsku bezpečnostný kabinet za účasti ministrov vnútra a zahraničných vecí, Bernarda Cazeneuva a Laurenta Fabiusa a premiéra Manuela Vallsa, ktorý v piatok prerušil svoju návštevu Južnej Ameriky a vrátil sa do vlasti. Zasadnutie zvolal prezident Francois Hollande, ktorý v piatok súčasne vyhlásil na tri dni najvyššiu protiteroristickú pohotovosť.

Hollande nariadil posilnenie bezpečnosti v 158 priemyselných zariadeniach administratívneho regiónu Rhône-Alpes, kde pracujú s rizikovými materiálmi. Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve povedal v piatok večer vo vysielaní televíznej stanice RF1, že je veľké riziko ďalších teroristických útokov. Terorizmus sa podľa jeho slov šíri prostredníctvom internetu a je podporovaný „extrémne dobre vypracovanou propagandou teroristických skupín,“ citovala ho agentúra DPA.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #atentát #Lyon #podozrivý