Arménsky prezident kvôli protestom odložil zdraženie elektriny

Arménsky prezident Serž Sargsjan v sobotu odložil plánované výrazné zdraženie elektrickej energie v snahe ukončiť protesty, ktoré už týždeň blokujú najdôležitejšie komunikácie v hlavnom meste Jerevanu. Podľa médií sľúbil, že zatiaľ bude znášať náklady spojené s nárastom ceny elektriny štát.

27.06.2015 21:02
debata (24)

Demonštrácie v Jerevane prepukli po tom, čo vláda oznámila, že od 1. augusta zdražie prúd o 17 až 22 percent. Zvýšenie cien pre maloodberateľov si vyžiadala arménska distribučná spoločnosť vlastnená ruským energetickým holdingom Inter RAO. Vzhľadom k tesným ekonomickým väzbám na Rusko teraz arménske hospodárstvo pociťuje dôsledky ruskej krízy, ktorú vyvolávajú západné sankcie a prepad cien ropy a zemného plynu.

Sargsjan doposiaľ protestom čelil a odmietal od zdraženia elektrickej energie ustúpiť. V sobotu však oznámil, že vláda zvýšenie ceny bude kryť do ukončenia nariadeného auditu vo firme Inter RAO. Prezident tak urobil po stretnutí, ktoré mal v piatok večer s ruským ministrom dopravy Maximom Sokolovom, ktorý je spolupredsedom rusko-arménskej ekonomickej komisie. Na nej sa dohodli na spomínanom audite, čo však demonštrantov neuspokojilo.

Nepomohlo ani to, keď Sargsjan oznámil, že Rusko poskytne Arménsku úver vo výške 200 miliónov dolárov na modernizáciu armády. Zatiaľ nie je jasné, či prezidentov ústupok prinúti demonštrantov opustiť ulice Jerevanu. Niektorí aktivisti dali najavo, že sa ukončiť protest ešte nechystajú, ale nespresnili, aké iné požiadavky majú.

Ulice arménskej metropoly blokovali tisíce protestujúcich od pondelka a ich počet neustále rástol až na 15 000. Podľa arménskych médií sa nepokoje neskôr rozšírili aj do druhého najväčšieho arménskeho mesta Gjumri. V utorok proti demonštrantom v Jerevane zasiahla polícia a 200 ľudí zadržala, ale v nasledujúcich dňoch už boli protesty pokojné.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #elektrina #zdražovanie #Arménsko #jerevan