Dron dopravujúci antikoncepciu vyvolal v Poľsku protesty

Bezpilotné lietadlo s nákladom antikoncepcie vyslané feministkami zo západnej Európy pristálo v sobotu v Poľsku, pri hraniciach s Nemeckom. Išlo o symbolickú operáciu, ktorej cieľom bolo podporiť právo žien v Poľsku na umelé ukončenie tehotenstva.

28.06.2015 08:50
debata (7)

„Operácia bola úspešná. Dve Poľky s receptom vystaveným holandskou gynekologičkou užili antikoncepčné preparáty, ktoré do Poľska dopravil dron,“ informovala Jula Gawedová z poľskej feministickej organizácie Feminoteka.

Uviedla, že pár kilometrov medzi územím Nemecka a Poľska tvorí „vzduchoprázdno v oblasti rešpektovania práva žien, či práva na reprodukciu, ktoré sú súčasťou všeobecných ľudských práv“. Potrat v Poľsku, kde sa 90 percent ľudí hlási ku katolicizmu, je dovolený len v prípade deformácie plodu, otehotnenia pri znásilnení alebo vtedy, ak je tehotenstvom ohrozený život matky. Liberálna vláda len nedávno povolila distribúciu tzv. tabletky „deň po“.

Sobotňajšiu misiu dronu pripravila mimovládna organizácia Women on waves sídliaca v Holandsku, ktorá brojí za právo na potrat a ktorá sa stala známou plavbou lodí s lekárskym vybavením potrebným na vykonanie interrupcie ženám, v ktorých krajinách je tento zákrok zakázaný. Takáto misia v Poľsku v roku 2003 vyvolala vlnu protestov.

Negatívne reakcie vyvolal aj prelet dronu. Katolícky denník Nasz Dziennik ho odsúdil a pripomenul, že Nemci počas okupácie chceli Poľsko zničiť propagovaním potratov a antikoncepcie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #protesty #antikoncepcia #dron