Samovražedný atentátnik v Kuvajte pochádzal zo Saudskej Arábie

Samovražedný atentátnik, ktorý v piatok zaútočil na šiitsku mešitu v Kuvajte, pochádzal zo Saudskej Arábie. S odvolaním sa na miestne ministerstvo vnútra o tom dnes informovala agentúra Reuters.

28.06.2015 09:03 , aktualizované: 10:52
debata (7)

Saudskoarabský občan, ktorý má údajne atentát na svedomí, priletel do Kuvajtu v piatok ráno, len niekoľko hodín pred spáchaním útoku.

Kuvajt zatkol šoféra samovražedného atentátnika

V Kuvajte zadržali vodiča auta, ktoré v piatok dopravilo páchateľa samovražedného útoku pred šiitskú mešitu, kde neskôr aktivoval nálož. Pri atentáte prišlo o život 27 ľudí a ďalších vyše 200 ich utrpelo zranenia.

Podľa ministerstva vnútra vodič auta japonskej výroby, ktorý z miesta činu ušiel hneď po útoku, je ilegálnym prisťahovalcom, informovala agentúra KUNA.

Polícia vyšetruje rad podozrivých, vrátane majiteľa auta, ktoré doviezlo atentátnika do mešity, kde sa počas piatkových modlitieb vyhodil do vzduchu. Po vodičovi auta pátrala.

Bombový atentát bol prvým teroristickým útokom v Kuvajte za vyše 20 rokov. Ministerstvo vnútra vyzvalo obyvateľov, aby poskytli informácie, ktoré by viedli k zatknutiu tých, ktorí sa na ňom podieľali.

Kuvajt sa napriek nepokojom v regióne tešil doteraz relatívnemu bezpečiu a stabilite. Džihádistický Islamský štát, ktorý je aktívny v Sýrii a Iraku, sa v uplynulých mesiacoch prihlásil k zodpovednosti za sériu útokov v šiitských mešitách v Saudskej Arábii a v Jemene.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vodič #teroristický útok #mešita #atentátnik #Kuvajt