Atentátnik bol na pláži so samopalom. Tuniský minister: Mohli sme ho zastaviť

Lepšia koordinácia bezpečnostných zložiek mohla podľa ministra zabezpečiť rýchlejší zásah polície a skoršie zabitie mladého atentátnika Sajfaddína Rizkího. Ak by ochranka hotela včas privolala pomoc, mohlo byť vraj menej obetí na životoch.

28.06.2015 11:44 , aktualizované: 14:27
debata (44)

Páchateľa piatkového atentátu v Tunisku bolo možné zastaviť skôr, ak by ochranka hotela včas informovala miestnu políciu. V rozhovore poskytnutom v nedeľu miestnemu rádiu Mosaique FM to uviedol tuniský minister vnútra Muhammad Nadžím Gharsallí.

Podľa svedkov vyzeral atentátnik ako turista, ktorý prišiel na pláž, a nevyvolal tak v hoteli žiadne podozrenie. Zbraň údajne schovával pod slnečníkom. Na turistov začal najskôr strieľať na pláži a neskôr prešiel okolo bazénu do hotela Riu Imperial Marhaba.

Zamestnankyňa prepadnutého hotela podľa agentúry AP povedala, že útočník pri systematickom vraždení použil okrem automatickej zbrane aj granáty. Privolaná polícia nakoniec strelca zneškodnila na mieste útoku. „Na ochranu hotelov a turistov uvoľníme tisíc ozbrojených policajtov,“ uviedol tiež minister Gharsallí. V uliciach Súsy hliadkujú stovky tuniských policajtov.

Spravodajský portál Sky News zverejnil na svojich stránkach fotky atentátnika ako sa prechádza po pláži so samopalom a nikto proti nemu nezakročil.

Útoky v Tunisku sa môžu opakovať, varuje Veľká Británia

Tunisku hrozia ďalšie teroristické útoky na turistické letoviská podobné tomu z piatku, varovalo v nedeľu britské ministerstvo zahraničia. Atentátnik zabil v piatok v meste Súsa 38 ľudí a 39 ďalších zranil. Polícia ho potom zastrelila.

Pätnásť z identifikovaných obetí sú Briti. Slováci medzi mŕtvymi ani zranenými nie sú. V Súse aj metropole Tunise sa v sobotu večer konali pochody, ktorými chceli miestni ľudia vyjadriť solidaritu s obeťami a pozostalými.

Útoky môžu v Tunisku vykonávať „jednotlivci, o ktorých úrady nemajú informácie a ktoré inšpirovali teroristické skupiny cez sociálne siete,“ uviedlo britské ministerstvo zahraničia v aktualizovanom odporúčaní pre svojich občanov cestujúcich do Tuniska.

Britskí ministri obrany a zahraničia, Michael Fallon a Philip Hammond v rôznych nedeľných vydaniach britských novín zhodne uviedli, že teroristický útok v Tunisku bude mať vplyv na britskú obrannú a bezpečnostnú stratégiu. Prispeje tiež k odhodlaniu Londýna bojovať proti islamskému extrémizmu.

Počet britských obetí piatkového atentátu podľa úradov s najväčšou pravdepodobnosťou bude naďalej rásť. Zatiaľ tuniské ministerstvo zdravotníctva identifikovalo 17 obetí, z čoho je 15 Britov a po jednom občanovi z Belgicka a Nemecka. Zo severoafrickej krajiny sa teraz pokúšajú dostať tisíce turistov z celého sveta.

V sobotu večer ulicami Súsy, kde sa atentát odohral, ​​pochodovali asi dve stovky ľudí na znamenie solidarity s obeťami aj ich pozostalými. Sprievod vyšiel od hotela Riu Imperial Marhaba, ktorý sa stal terčom útoku mladého Sajfaddína Rizkího. Účastníci zhromaždenia v rukách držali sviečky a volali heslá ako „Súsa nikdy nezomrie!“ či „Nie teroristom“. Podobný pochod solidarity sa konal aj v metropole Tunise.

Francúzsky premiér v súvislosti s terorizmom hovorí o vojne civilizácií

Francúzsky premiér Manuel Valls v nedeľu vyhlásil, že Francúzsko ešte nikdy nečelilo takej hrozbe útoku ako teraz a v rozhovore pre francúzske médiá Europe 1, i-Télé a Le Monde upozornil, že sa treba pripraviť aj na ďalšie možné útoky teroristických organizácií vo svete.

Uviedol, že vojna proti extrémistickej organizácii Islamský štát bude dlhá, lebo „Daíš (arabský akronym predchádzajúceho názvu IS – Islamský štát v Sýrii a Levante používaný aj francúzskou vládou) sa snaží nanútiť svoju totalitnú ideológiu a svoje odnože celému svetu“.

Francúzsky premiér sa súčasne vyjadril k piatkovému útoku v Saint-Quentin-Fallavier, keď vyjadril sústrasť pozostalým po obeti, a uviedol, že „na barbarstvo, násilie a smrť“ si nemožno zvyknúť. Vyzdvihol aj reakciu radových Francúzov, ktorí sa v piatok a v sobotu zišli na smútočných zhromaždeniach, aby odsúdili extrémizmus.

Valls si uctil aj pamiatku obetí ďalších dvoch útokov, ku ktorým došlo v piatok v Tunisku a Kuvajte. „Boj proti terorizmu nemá hranice,“ upozornil Valls v tejto súvislosti a pripomenul aj misiu francúzskych jednotiek v západoafrickom Mali a ich účasť v medzinárodnej koalície bojujúcej proti islamistom v Iraku.

Francúzsky premiér zdôraznil, že tento boj nie je len „obranou západných hodnôt, ale aj hodnôt humanizmu“. Pripomenul ďalej, že prvými obeťami islamistov boli moslimovia. „Boj sa vedie v rámci islamu – medzi humanistickým a tmárskym islamom,“ tvrdí Valls, podľa ktorého „nesmieme prehrať túto vojnu“, ktorú označil za „vojnu civilizácií“.

Valls pripomenul, že francúzska vláda prijala mimoriadne opatrenia, aby znížila riziko islamistických útokov. Uviedol, že bezpečnostné zložky majú do činenia aj s vnútorným nepriateľom, pričom spomenul prípady občanov, ktorí z Francúzska vycestovali do Sýrie, kde sa po boku islamistov radikalizovali.

Valls vyjadril ľútosť, že občanom nemôže prisľúbiť okamžité výsledky boja s terorizmom, ale poznamenal, že bezpečnostné zložky od roku 2013 vo Francúzsku zabránili najmenej šiestim atentátom.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Tunisko #varovanie #teroristické útoky