Turecká polícia rozohnala pochod homosexuálov

Turecká polícia v nedeľu použila vodné delá, slzotvorný plyn a streľbu gumovými projektilmi, aby rozohnala dav ľudí, ktorí sa zišli v centre Istanbulu na výročnom pochode za práva sexuálnych menšín v Turecku. Informoval o tom kameraman agentúry Reuters, ktorý bol v dejisku udalosti.

28.06.2015 19:03
debata (18)

Polícia sa podľa Reuters snažila zabrániť zhromažďovaniu sa stoviek ľudí na mieste v blízkosti námestia Taksim, ktoré bolo v roku 2013 miestom mohutných protivládnych protestov. Na základe rozhodnutia vlády sú demonštrácie na Taksime a v priľahlých uliciach zakázané.

Zásah poriadkových jednotiek sa začal, keď dav ľudí s dúhovými zástavami v rukách začal skandovať heslá odsudzujúce „fašizmus“ režimu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a vydal sa po pešej zóne Istiklal smerom k námestiu Taksim.

Podľa zahraničných médií sa pred demonštráciou za práva komunity LGBTI v bočných uličkách pri Taksime zhromaždili aj skupinky ľudí v civile, údajne blízkych kruhom nacionalistov a islamistov, a začali útočiť aj na novinárov, ktorí monitorovali gay pride. Médiá konštatovali, že polícia proti týmto násilníkom nezasiahla. Naopak, zakročila proti novinárom, ktorí sa násilnosti voči svojim kolegom snažili zaznamenať kamerami alebo fotoaparátmi.

Nedeľný pochod aktivistov za práva sexuálnych menšín ulicami Istanbulu mal byť v poradí 13. ročníkom. Všetky doterajšie pochody sa zaobišli bez incidentov, a to aj napriek tomu, že Turecko je považované za pomerne homofóbnu krajinu, čo sa prejavuje najmä vo vidieckych oblastiach. Tento rok gay pride kolidoval s moslimským pôstnym mesiacom ramadán.

Mnohí ľudia prostredníctvom sociálnych sietí vyjadrujú nesúhlas s rozohnaním pochodu, „Útoky na ľudí, ktorí pochodujú v mene a na podporu lásky, nemajú v demokracii miesto. Je to hanba,“ napísal vo svojom tweete v Turecku obľúbený herec a hudobník Erdem Yener.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Gay Pride #Turecko