Alžbeta II. vyjadrila sústrasť rodinám obetí útoku v Tunisku

Britská kráľovná Alžbeta II. v nedeľu povedala, že ju aj jej manžela, princa Philipa, šokoval útok na hotelovej pláži tuniského letoviska Súsa. Uviedla, že chcú s manželom vyjadriť sústrasť rodinám 38 obetí piatkového útoku, pri ktorom prišlo o život najmenej 15 Britov. Očakáva sa však, že táto bilancia ešte stúpne.

28.06.2015 21:15
debata (6)

Bol to najvážnejší útok na Britov od teroristických útokov v londýnskom metre a autobusoch v júli 2005, kedy zahynulo 52 Britov. Kráľovná vo vyhlásení, ktoré v nedeľu zverejnil Buckinghamský palác, vyjadrila tiež svoju „najhlbšiu účasť“ zraneným pri útoku, ktorí ešte stále bojujú o život v nemocniciach. „Naše myšlienky a modlitby sú s tými zo všetkých krajín, ktorých postihla táto strašná udalosť,“ citovala ju tlačová agentúra AP.

Britská polícia uviedla, že v reakcii na smrtiacu streľbu v Tunisku povolala do služby vyše 600 príslušníkov, čo patrí medzi najväčšie mobilizácie za ostatné roky. Takmer 400 z nich na britských letiskách čaká na cestujúcich vracajúcich sa z Tuniska a pomáha pri identifikácii svedkov činu. Do Tuniska vyslala svojich vyšetrovateľov aj tímy súdnych lekárov.

Tuniskí vyšetrovatelia páchajú po jednom alebo viacerých spolupáchateľoch útoku na pláži luxusného hotelu. Hovorca ministerstva vnútra dnes povedal, že sú si „istí“, že študent, ktorý bol pri útoku v hoteli Imperial Marhaba zastrelený, mal pomoc. „Sme si istí, že mu ďalší nepriamo pomáhali, ale nezúčastnili sa na útoku“, povedal.

Írsky minister zahraničných vecí Charlie Flanagan v nedeľu potvrdil, že medzi obeťami tuniského útoku je okrem zdravotnej sestry, matky dvoch detí, aj nezvestný manželský pár päťdesiatnikov, ktorých nemenoval. Írsko tak má tri obete útoku.

Britská ministerka vnútra Theresa Mayová povedala reportérom, že „treba očakávať, že potvrdený počet 15 Britov zastrelených na pláži v Tunisku, stúpne“. Tuniské úrady uviedli, že obete sú z Británie, Nemecka, Belgicka, Írska a Portugalska a nie sú medzi nimi žiadni Tunisania.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko #Alžbeta II. #kráľovná Alžbeta II. #sústrasť