Pre ISIL je úspechom, keď stále plní titulky novín

„Nie je možné, aby sme dokázali ochrániť všetkých pred terorizmom,“ uviedol po posledných útokoch Islamského štátu pre Pravdu Jean-Marc Rickli, bezpečnostný expert z Katarskej akadémie národnej obrany. „Terorizmus je o tom, že niekto terorizuje ľudí. Odolná spoločnosť je taká, ktorá nedovolí teroristom vytvoriť ovzdušie strachu,“ pripomína odborník, ktorý vyučuje aj na King’s College v Londýne.

29.06.2015 11:00
Mosul, ISIL Foto:
Priaznivci Islamského štátu počas pochodu v irackom Mosule.
debata (2)

Nie je jasné, do akej miery mal Islamský štát (ISIL) kontrolu nad útokmi v Kuvajte, Tunisku a vo Francúzsku. O čo sa však môžu takýmito akciami snažiť teroristi?
Daesh (označenie pre ISIL, ktoré považujú teroristi za hanlivé, pozn. red.) sa pokúša dívať sa za svoje hranice. Je to preň o to dôležitejšie, že v posledných dvoch týždňoch utrpel Islamský štát okolo svojej metropoly Rakká niekoľko taktických porážok od Kurdov. Preto ISIL vyzýva k nemu pridružené organizácie aj stúpencov, aby vystúpili proti nemoslimom aj umierneným moslimom, práve takým, akí žijú v Tunisku a vo Francúzsku. Pre Daesh je to veľmi dôležité.

Prečo?
Pre ISIL je základom úspechu, aby stále plnil titulky novín. Stratégiu zameriava na vyvolanie šoku a úžasu. Sleduje tým dva ciele. Vyvolanie strachu a neistoty, z ktorej čerpá. A zároveň tým verbuje svojich ďalších stúpencov.

Môžeme teda očakávať ďalšie podobné útoky?
Je pravdepodobné, že moslimský mesiac ramadán bude plný násilia. Hovorca Islamského štátu Abú Mohamed al-Adnání vyzval na uvalenie katastrofy na neveriacich, šiitov a odpadlíckych moslimov. Má k tomu dôjsť počas ramadánu. Je to symbolicky dôležitý časový úsek pre ISIL. Pred rokom Daesh vyhlásil vytvorenie kalifátu. Pred dvoma rokmi organizácia oslobodila väzňov z Abú Ghrajbu. Pred troma rokmi spustili bombové útoky proti bezpečnostným silám a šiitom v Iraku. Teraz ISIL zverejnil nové video s popravami. Zaútočil na Kobane a zmasakroval okolo 140 civilistov. Dá sa očakávať, že počas ramadánu podnikne viacero symbolických akcií, ako napríklad útoky v Bagdade.

Čo sa s tým dá robiť?
Stratégie, ako sa postaviť proti Islamskému štátu, sú veľmi odlišné. Závisí od toho, či hovoríme o Iraku, Sýrii, o jeho pridružených organizáciách či o stúpencoch v zahraničí. V Iraku, a do istej miery to platí aj pre Sýriu, je stratégiou zjednotiť sunnitov proti ISIL. Čo sa ešte týka Sýrie, tak treba vyriešiť konflikt s Bašárom Asadom. V krajinách, kde vznikli „pobočky“ ISIL, ako Líbya, Jemen či Saudská Arábia, musí brať riešenie do úvahy miestnu situáciu. Súčasťou stratégie však musí byť to, ako zamedziť ISIL v destabilizácii krajiny prostredníctvom sektárskeho konfliktu. V Európe sa zase Daesh spolieha na existujúce islamské siete, zahraničných bojovníkov, ktorí sa vrátili domov, a na útoky vykonané jednotlivcami, takzvanými osamelými vlkmi. Nie je možné, aby sme dokázali ochrániť všetkých.

Aký má byť postup v týchto prípadoch?
Efektívnou odpoveďou je práca tajných služieb. Je potrebné v predstihu identifikovať ľudí, ktorých som spomenul, monitorovať ich a zatknúť. Úplná kontrola však nie je možná. S osamelými vlkmi hrozia ďalšie teroristické útoky a je veľmi zložité ich odhaliť. Je dôležité vzdelávať verejnosť, aby lepšie odolávala, dokázala vstrebať šok a pokračovala v normálnom živote. Terorizmus je o tom, že niekto terorizuje ľudí. Odolná spoločnosť je taká, ktorá nedovolí teroristom vytvoriť ovzdušie strachu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Islamský štát #Jean-Marc Rickli #bezpečnostný expert