Moskva sa lúčila s expremiérom Primakovom

Stovky ľudí sa v centre Moskvy naposledy rozlúčili s bývalým premiérom, ministrom zahraničných vecí a šéfom ruskej rozviedky Jevgenijom Primakovom.

29.06.2015 15:32
Jevgenij Primakov, Moskva, pohreb Foto: ,
Moskva sa rozlúčila s bývalým premiérom Jevgenijom Primakovom.
debata (8)

„Uvažoval globálne, otvorene a smelo (…) Vždy myslel na osud Ruska, pracoval a žil pre rozvoj a rozkvet krajiny. jeho odchod je obrovskou stratou pre nás všetkých, pre celú krajinu," vyhlásil nad rakvou zosnulého prezident Vladimir Putin a prisľúbil urobiť všetko pre zachovanie Primakovovho odkazu.

Ruské médiá pripomínali okamih, keď Primakov nad Atlantikom nariadil vládnemu lietadlu, ktorým ako premiér letel na návštevu USA, obrátiť sa naspäť do Moskvy, pretože sa práve dozvedel o začiatku náletov NATO na Srbsko. Mnohí ruskí predstavitelia považujú túto chvíľu za bod zvratu v ruských vzťahoch so Západom.

So zosnulým sa rozlúčil aj bývalý sovietsky prezident Michail Gorbačov, premiér Dmitrij Medvedev, šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov, šéf tajnej služby FSB Alexandr Bortnikov, líder opozície Gennadij Zjuganov a desiatky ďalších politikov, ako aj kozmonauti Alexej Leonov a Valentina Těreškovová.

Posledná rozlúčka sa na žiadosť vnuka skončila potleskom pre odchádzajúceho štátnika.

Náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov sa dokonca pripojil k čestnej stráži pri rakve.

Za miesto posledného odpočinku zvolili Novodievčí cintorín, kde sú pochovaní napríklad spisovatelia Michail Bulgakov, Anton Pavlovič Čechov alebo Vladimir Majakovskij, politici zo sovietskej éry Nikita Chruščov, Nikolaj Bulganin a Vjačeslav Molotov, ako aj prvný ruský prezident Boris Jeľcin.

Primakov minulý piatok v Moskve vo veku 85 rokov. Predsedom vlády bol osem mesiacov na záver pôsobenia Borisa Jeľcina vo funkcii prezidenta Ruskej federácie.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #Jevgenij Primakov