Pri bombovom útoku zabili v Káhire generálneho prokurátora

Pri pondelkovom bombovom útoku v Káhire zabili egyptského generálneho prokurátora Hisaia Barakát. S odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva to oznámila agentúra AFP. Podľa pôvodných správ sa prokurátor len zranil a spolu s ním ďalších šesť ľudí.

29.06.2015 16:05
debata (6)

Zdroj z ministerstva spravodlivosti potvrdil, že prokurátor svojim zraneniam v nemocnici podľahol. Barakáta menovali do funkcie v júli 2013 po rezignácii svojho predchodcu Abdala Magida Mahmúda. Je najvyšším predstaviteľom krajiny, na ktorého zaútočili radikáli. Na konci mája ich vodcovia vyzvali, aby sa členovia zamerali na sudcov a útočili na nich v odvete za prenasledovanie a popravy členov radikálnych skupín.

Nálož vybuchla vo chvíli, keď Barakátov konvoj prechádzal okolo vojenskej akadémie vo štvrti Heliopolis. Prokurátorov zástupca útok označil za pokus o atentát, ktorého previezli do nemocnice údajne s prerazeným nosom a vykĺbeným ramenom. Neskôr ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že musel podstúpiť operáciu, po ktorej sa zotavuje.

Okrem Barakáta sa podľa pôvodnej správy zranilo päť členov jeho ochranky a jeden civilista. Svedkovia z miesta útoku popísali silnú explóziu, pri ktorej sa rozbili okná domov a vznietilo sa niekoľko áut. K útoku sa na Facebooku najprv prihlásila málo známa skupina, ktorá si hovorí Ľudový odboj v Gíze, ale po niekoľkých hodinách text stiahla.

Egypt sa stretáva s násilím islamských radikálov od roku 2013, keď armáda zvrhla prezidenta Muhammada Mursího zvoleného za islamistické Moslimské bratstvo. Po zákaze tejto organizácie sa extrémisti zamerali na vojakov a policajtov a útočia na nich najmä na Sinajskom polostrove. Na konci mája ich vodcovia vyzvali, aby sa členovia zamerali na sudcov a útočili na nich v odvete za prenasledovanie a popravy členov radikálnych skupín.

Po zvrhnutí Mursího skončili vo väzniciach stovky priaznivcov Moslimského bratstva a mnohí dostali vysoké tresty. Mursího súd odsúdil na trest smrti, ale proti rozsudku sa môže ešte odvolať. V máji zahynuli pri jednom z atentátov na severe Sinaja traja sudcovia a ich vodič.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #generálny prokurátor #Egypt #atentát #Káhira