Západnú Európu zasiahnu obrovské horúčavy, v Španielsku bude až 44 °C

V juhozápadných a centrálnych oblastiach Francúzska začala teplota dosahovať až 40 stupňov Celzia. Tieto mimoriadne horúčavy sa majú rozšíriť na celé územie krajiny. Vlnu horúčav zasiahnu aj Španielsko a Portugalsko, kde čakajú až 44 stupňov Celzia.

30.06.2015 09:57
počasie, horúčava Foto: ,
Západná Európa sa pripravuje na obrovskú vlnu horúčav, ktorá má oblasť sužovať až do polovice júla. (Ilustračné foto)
debata (11)

Francúzska vláda vyzvala obyvateľov a turistov, aby boli opatrní, pretože horúčavy majú trvať bez prerušenia až do polovice júla. Napríklad v Paríži meteorológovia očakávajú teploty nad 38 stupňov Celzia. Extrémne teplé počasie má zasiahnuť aj ďalšie západoeurópske krajiny.

Francúzska vláda mobilizovala jednotlivé ministerstvá, aby sa neopakovala situácia z roku 2003, keď podobná mimoriadna vlna horúčav mala vo Francúzsku na svedomí takmer 20-tisíc mŕtvych. Úrady ľuďom ponúkli, aby si objednali odborný dozor v podobe telefonických volaní a návštevy v bytoch, okrem toho vyzvali obchodné centrá, kiná či knižnice, aby tieto verejne klimatizované priestory ponúkli ľuďom na osvieženie.

Čo majú robiť deti a staršie osoby?

„Ľudia by si mali namáčať vlasy, hlavu, telo. Odporúča sa veľa piť. V prípade najviac ohrozených ľudí, teda starých osôb a detí, je nutné sa zabaľovať do namočených uterákov a postaviť sa do prievanu. To skutočne umožňuje predchádzať zdravotným problémom,“ odporúča ministerka životného prostredia Ségolène Royalová. Verí, že vzhľadom na mobilizáciu úradov sa situácia z roku 2003 nebude opakovať.

Zdravie ohrozujúce horúčavy v nasledujúcich dňoch očakávajú aj v ďalších krajinách, najmä v Španielsku a Portugalsku. Teplota v niektorých oblastiach týchto krajín má dosiahnuť až 44 stupňov Celzia. Veľké horúčavy však majú potrápiť aj Veľkú Britániu a Belgicko.

Ostatné európske krajiny zažijú tiež vysoké teploty, ale nebude to až tak extrémne ako v spomínaných štátoch.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Francúzsko #Portugalsko #horúčavy