Mierové dohody nefungujú, na východe Ukrajiny sa opäť strieľa

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny za posledné štyri dni ostreľovali vládne jednotky v 360 prípadoch, informovala ukrajinská armáda.

30.06.2015 11:55
Ukrajina, vojaci Foto: ,
Ukrajinská armáda informovala, že na východe krajiny ďalej prebiehajú boje medzi vládnymi vojakmi a proruskými separatistami.
debata (45)

Separatisti naopak tvrdia, že pri ukrajinskom ostreľovaní mesta Horlivka, ktoré leží asi 50 kilometrov od Donecka, zahynul najmenej jeden civilista. Boje si od apríla minulého roka podľa odhadov OSN vyžiadali už 6 500 mŕtvych a 16-tisíc zranených.

„Za posledné štyri dni proruskí separatisti v 360 prípadoch ostreľovali pozície ukrajinských vojsk a infraštruktúru osídlených miest,“ uviedol armádny hovorca. Za posledných 24 hodín došlo podľa armády k 83 prípadom paľby na pozície vládnych síl. K ostreľovaniu vraj separatisti najčastejšie používajú mínomety ráže 120 milimetrov, ktoré podľa minských mierových dohôd mali byť už dávno s frontu stiahnuté a poslednú dobu údajne používajú aj tanky. Najintenzívnejšiemu ostreľovaniu sú vystavené ukrajinské pozície v obciach v okolí hlavnej povstaleckej bašty Donecka.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Foto: Reuters, VALENTYN OGIRENKO
Petro Porošenko Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko si v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera posťažoval,, že s plnením mierových dohôd sa nič nedeje. Rusko „naďalej posiela vojakov, zbrane a peniaze teroristom v Donbase,“ povedal.

Moskva stále popiera, že by sa v konflikte priamo angažovala, Rusi vraj bojujú na strane povstalcov len ako dobrovoľníci.

Porošenko uistil, že Kyjev je pripravený obnoviť vojnou zničené mestá a obce v Donbase, ale „nemôžeme to urobiť, keď banditi s kalašnikovmi zastavujú naše humanitárne konvoje a kradnú peniaze, ktoré posielame, aby ich použili na atentáty proti našim mestám“. Európske sankcie proti Rusku sú podľa ukrajinského prezidenta potrebné, kým nepresvedčia Moskvu, aby stiahla „okupantov z mojej krajiny“.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Petro Porošenko #separatisti #ukrajinská armáda