Krajský súd potvrdil verdikt: Babiš nebol aktívnym agentom ŠtB

Bratislavský krajský súd potvrdil minuloročné rozhodnutie súdu prvého stupňa, že súčasný český minister financií Andrej Babiš je v archívnych zväzkoch bývalej tajnej polície ŠtB evidovaný ako agent neoprávnene. Voči verdiktu krajského súdu, ktorého vyhlásenia sa Babiš nezúčastnil, je ešte možné podať odvolanie.

30.06.2015 14:39
Andrej Babiš, ŠtB Foto: ,
Český minister financií Andrej Babiš (uprostred) pred vlaňajším súdnym pojednávaním na Okresnom súde Bratislava I ohľadne údajnej spolupráce s ŠtB.
debata (17)

„Z dôkazov vyplynulo, že Andrej Babiš aktívne nepôsobil ako vedomý tajný spolupracovaník ŠtB. Jeho evidencia ako agenta je v rozpore so skutočným stavom,“ uviedol predseda senátu krajského súdu po vynesení verdiktu. Dodal, že okresný súd vykonal všetky navrhnuté dôkazy a vyhodnotil ich v súlade so zákonom.

Miliardár slovenského pôvodu Babiš vedomú spoluprácu s ŠtB v komunistickom Československu dlhodobo popiera. Žalobu voči Ústavu pamäti národa (ÚPN), ktorý archívne zväzky po ŠtB na Slovensku spravuje, podal v roku 2012. Babiš so žalobou na ochranu osobnosti uspel u okresného súdu, ÚPN sa ale odvolal na krajský súd.

Podľa ÚPN z archívnych dokumentov vyplýva, že v roku 1980 sa Babiš stal dôverníkom ŠtB a že o dva roky neskôr ho tajná polícia získala pre spoluprácu ako svojho agenta. Bývalý dôstojník ŠtB Július Šuman, ktorý Babiša údajne naverboval, túto informáciu počas svojej výpovede pred súdom vlani poprel. Práve Šumanovo svedectvo bolo kľúčové v celom procese.

Babiš v minulosti opakoval, že za komunizmu ako pracovník československého podniku zahraničného obchodu Petrimex prišiel do kontaktu s príslušníkmi ŠtB, ktorí sa podľa neho len zaujímali o obchodné aktivity Petrimexu.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #ŠtB #ústav pamäti národa