Teror v Sýrii: Islamský štát prvýkrát sťal ženy, obvinil ich z čarodejníctva

Radikáli z organizácie Islamský štát prvýkrát sťali ženy. Na východe Sýrie odsekli hlavu dvom ženám, ktoré obvinili z čarodejníctva. Informovala o tom sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR), ktorí situáciu monitoruje z exilu a má informácie od ľudí, ktorí zostali v Sýrii.

30.06.2015 15:00
Islamský štát, Mosul, Irak, vlajka, zástava,... Foto:
Radikáli z Islamského štátu v Sýrii sťali už tritisíc ľudí.
debata (14)

Bojovníci Islamského štátu v Sýrii už takýmto spôsobom za rok zavraždili 3-tisíc ľudí, ale zatiaľ nikdy neboli medzi nimi ženy.

„Ľudia z Islamského štátu im odťali hlavu v provincii Dajr az-Zaur a je to prvýkrát, čo SOHR zdokumentovala, že takýmto spôsobom boli zabité aj ženy,“ informoval Ramí Abdar Rahmán, ktorý SOHR vedie. V oboch prípadoch vraj ženy zavraždili spolu s ich manželmi. Oba páry Islamský štát obvinil z vykonávania mágie a čarodejníctva a zabil ich v nedeľu a pondelok.

Islamský štát kruté zabíjanie často natáča na video a potom zverejňuje na internete. Na severe Sýrie a Iraku pred rokom založil kalifát a v Sýrii odvtedy týmto spôsobom zabil zhruba 3-tisíc ľudí, z nich takmer 2-tisíc boli civilisti.

Do bojov proti Islamskému štátu v Sýrii zasahujú čoraz úspešnejšie oddiely Kurdov. Bojuje sa pri hranici s Tureckom a z Turecka prišli správy, že vláda začína uvažovať o zriadení nárazníkového pásma pri hranici. V pondelok sa zišla bezpečnostná rada štátu a v tureckej tlači sa šíria špekulácie, že Turecko zmení postoj a umožní armádnych jednotkám zapojiť sa do konfliktu a strieľať na sýrske územie.

Kurdskí civilisti utekajú z Kobani, v ktorom... Foto: Reuters, MURAD SEZER
Sýria, Kurdi, Islamský štát Kurdskí civilisti utekajú z Kobani, v ktorom opäť prepukli boje s Islamským štátom, k tureckým hraniciam.

Podľa analytika Aarona Steina debatu vyvolali vojenské úspechy Kurdov pri pohraničnom meste Tall Abjad, ktorým viedla hlavná trasa Islamského štátu z Turecka do Sýrie. Aj Kurdom, ktorí obývajú východ Sýrie, sa dobytím Tall Abjadu otvorila cesta ku kurdskému mestu Kobani na západe hranice. Turecko, ktoré rieši konflikty s vlastnou kurdskou populáciou, nemá záujem na posilňovaní Kurdov za svojimi hranicami. Ankara tvrdí, že sýrski Kurdi vyháňajú príslušníkov iných etník z dobytých miest, čo však kurdskí obrancovia popierajú.

Stein povedal, že Turecko je právom obviňované, že necháva ľuďom z Islamského štátu voľnú ruku, pretože jeho vojaci ani pohraničníci proti členom Islamského štátu nezasahujú a nechávajú ich voľne sa pohybovať cez hranicu. „Vyvoláva to dojem spojenectva a Ankaru to poškodzuje,“ povedal Stein.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #ženy #poprava #Islamský štát