V Kosove hrozia teroristické útoky, polícia je v pohotovosti

Albánski islamistickí bojovníci, ktorí majú základne v Sýrii a v Iraku, pripravujú teroristické útoky na inštitúcie v Kosove. Informujú o tom prištinské médiá, podľa ktorých bola kosovská polícia uvedená do najvyššieho stupňa pohotovosti a jej príslušníci už chodia s nepriestrelnými vestami.

30.06.2015 18:52
debata (17)

Server lajmi.net s odvolaním sa na policajné zdroje a informácie z bezpečnostných zložiek napísal, že albánski džihádisti v Sýrii a Iraku chystajú v koordinácii s Albáncami v Macedónsku, Albánsku, Kosove, ale aj v ďalších krajinách regiónu teroristické útoky. Kosovská polícia tieto informácie nepotvrdila, ale ani nepoprela.

Hovorca polície Beki Kelani v reakcii na otázky médií vymenoval opatrenia, ktoré kosovská polícia podniká proti prípadným teroristickým útokom. Žiadne podrobnosti neuviedol. Kelani vo vyhlásení okrem iného tiež oznámil, že je trestne stíhaných viac ako 130 ľudí spojených s teroristickými organizáciami a so stimulovaním a financovaním osôb s cieľom prinútiť ich, aby sa k teroristickým organizáciám pripojili. V tejto súvislosti zatkli 80 ľudí a prehľadali 100 miest, kde sa zdržujú podozrivé osoby.

Kvôli informáciám o možných útokoch polícia v Kosove zdvihla úroveň bezpečnostných opatrení na najvyšší stupeň. Mimoriadna pozornosť je pritom venovaná predovšetkým štátnym inštitúciám, ako sú úrady prezidenta a vlády a parlament.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo #teroristická hrozba #džihádisti #teroristické útoky