O kreslo v Bielom dome sa uchádza republikán Christie

Do republikánskeho súboja o volebnú nomináciu na prezidenta Spojených štátov v utorok oficiálne vstúpil guvernér štátu New Jersey Chris Christie. Christie, ktorého kandidatúra sa očakávala, už dlho nie je radený medzi favoritov republikánskych primárok, analytici ho vďaka jeho rečníckym schopnostiam a charizme považujú za čierneho koňa, ktorý ešte môže prekvapiť.

30.06.2015 19:04
debata (1)

„Som pripravený bojovať za občanov Spojených štátov amerických,“ vyhlásil 52-ročný Christie na strednej škole v Livingstone, kde ako študent pôsobil v študentskej rade a za ktorú hral baseball. Politik považovaný za umierneného republikána povedal, že je pripravený viesť USA a „meniť svet“.

„Mnohokrát mi vyčítali, že som príliš otvorený, príliš priamočiary, že príliš hlasno hovorím, čo mám na srdci,“ vyhlásil Christie na videu, ktoré zverejnil na portáli chrischristie.com. Ten bol podľa agentúry Bloomberg spustený v sobotu. Spomínaná priamočiarosť sa očividne stane Christieho predvolebným heslom, pretože webu vedľa guvernérovho mena dominuje slogan Nazývať veci pravým menom.

Christie od roku 2010 pôsobí ako guvernér New Jersey, kde sa v minulosti stal značne populárnym. Na vrchol priazne voličov ho vyniesla mimo iného jeho krízová práca počas ničivého úderu hurikánu Sandy v roku 2012 či rozšírenie pomoci pre drogovo závislých.

Jeho obľuba značne poklesla kvôli škandálu s mostom Georga Washingtona, ktorý spája newyorský Manhattan s New Jersey. Na ňom predvlani v septembri guvernérova spolupracovníčka zámerne vyvolala niekoľkohodinovú dopravnú zápchu, aby dostala do ťažkostí demokratického konkurenta.

Christie po odhalení zákulisia akcie uviedol, že ho pravda šokovala a že s činom nemá nič spoločné. Christie sa stal štrnástym významným republikánom, ktorý sa uchádza o kreslo v Bielom dome. Z radov republikánov sa o prezidentský úrad hlásia ďalší kandidáti, ich šance sú považované za mizivé, vo svojich prehľadoch ich totiž nesledujú veľké médiá a ani hlavné agentúry monitorujúce verejnú mienku.

Medzi trojicu najsilnejších republikánskych kandidátov podľa aktuálnych prieskumov patrí niekdajší guvernér amerického štátu Florida Jeb Bush, republikánsky senátor za Floridu Marco Rubio a guvernér Wisconsinu Scott Walker.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #prezidentské voľby #republikán #kandidát na prezidenta