Vrah z pláže sa zrejme cvičil medzi teroristami

Zabijak z tuniského letoviska v Súse mal za sebou pravdepodobne teroristický výcvik. Tvrdí to muž, ktorý poznal 23-ročného Sajfaddína Rizkího z jeho vysokoškolského štúdia v Kajruváne, čo je mesto v Tunisku. Výpoveď Vasíma Biládila získala televízna stanica Sky News. "Rizkí patril k päťčlennej spiacej bunke Islamského štátu. S radikálmi sa stretával najmenej štyri roky," povedal Biládil.

01.07.2015 08:45
tunis, utok, policajti, strelba, sousse Foto:
Tuniskí policajti strážia letovisko v Súse, ktoré sa v piatok stalo terčom teroristického útoku.
debata

Tento človek tvrdí, že páchateľ masakry, pri ktorej v piatok zavraždil 38 ľudí, spolupracoval s osobami, ktoré chodievajú do Sýrie. Potom sa vrátia a pokračujú v štúdiu na univerzite, kde sa vzdelával Rizkí. Časť sýrskeho územia sa nachádza pod kontrolou Islamského štátu, ktorý sa prihlásil k atentátu v Súse, po ktorom zverejnil archívnu fotografiu usmiateho zabijaka obklopeného samopalmi.

Biládil dodal, že Rizkí sa najprv hlásil k skupine An-Nusra, ktorá bojuje v Sýrii a súhlasí s ideológiou teroristickej siete Al-Kajdá. „Neskôr však prešiel na stranu Islamského štátu. Pozdávalo sa mu všetko, čo obhajujú radikáli z tejto organizácie,“ podotkol Biládil. Svedok pokračoval, že Rizkí s naučil narábať so zbraňami v tábore teroristov, ktorí pôsobia v Líbyi a podporujú Islamský štát. Ak je to pravda, potom sa musel dostať na líbyjské územie tajne. Tuniské úrady totiž uvádzajú, že Rizkí si síce vybavil cestovný pas, ale nikdy neodišiel do zahraničia.

Táto príležitosť nás prekvapila. Boli prijaté bezpečnostné opatrenia kvôli ramadánu, ale nikomu nenapadlo, že by sa mali zaviesť aj na plážach.
Kaíd Sibsí, tuniský prezident

Spomínaný tábor v Líbyi spadá pod skupinu Ansar aš-Šaría. Jedným z vodcov je Sajfalláh bin Hasín, ktorý dávnejšie žil tri roky v Londýne. Bolo to približne pred dvoma desaťročiami. „Potom v roku 2011 vytvoril Ansar aš-Šaría, o ktorej sa rodina páchateľa nazdáva, že ho radikalizovala,“ napísal denník Telegraph.

Tuniské bezpečnostné zložky medzitým hľadajú odpoveď na otázku, či Rizkí mal nejakých komplicov. Zadržali niekoľko mladých mužov, ktorí s ním bývali, keď študoval v Kajruváne. Zatiaľ však úrady neposkytli žiadne informácie o tom, či páchateľ konal na vlastnú päsť, alebo mal spolupracovníkov.

Keď sa Rizkí vybral vraždiť, išiel do známeho prostredia. Súsu totiž poznal, chodieval do tohto mesta, ktoré je vzdialené 35 kilometrov od Kajruvánu, kde študoval.

Krajina sa stále zaoberá tým, ako bolo možné, že Rizkí sa bez problémov dostal na pláže v letovisku v Súse, kam chodia hlavne dovolenkári z Európy. Prezident Kaíd Sibsí zdôraznil, že ak vyšetrovanie preukáže pochybenia bezpečnostných síl, zodpovedných neminie trest. Zároveň priznal, že si nedokázal predstaviť, že pri mori sa môže stať taký hrozný masaker. „Je pravda, že nás táto záležitosť prekvapila. Boli prijaté bezpečnostné opatrenia kvôli ramadánu, ale nikomu nenapadlo, že by sa mali zaviesť aj na plážach,“ povedal Sibsí.

O vlastnom podcenení bezpečnostných opatrení sa Tunisko už presvedčilo v tomto roku, keď bol spáchaný atentát proti návštevníkom múzea Bardo v hlavnom meste. Medzi prepustenými z práce boli vtedy šiesti policajní velitelia, vrátane toho, čo zodpovedal za ochranu múzea.

Po masakri v Súse panuje v Tunisku obava, že krajina príde o veľa príjmov z cestovného ruchu. Agentúra Reuters napísala, že tohtoročná strata by mohla predstavovať takmer pol miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko #teroristi #teroristický útok #vrah