Do Európy sa tento rok doplavilo 137-tisíc vysídlencov

Nebezpečnú cestu do Európskej únie cez Stredozemné more za prvý polrok tohto roku podniklo 137-tisíc vysídlencov. Je to takmer dvojnásobok oproti rovnakému obdobiu vlani. Vyplýva to zo správy Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktorú vydal v stredu. Každý tretí vysídlenec, ktorý sa dostal na územie južných krajín Európskej únie, pochádza z vojnou zmietanej Sýrie.

01.07.2015 10:26
utečenci, eritrea Foto: ,
Takmer všetci vysídlenci z Eritrey, Sýrie a Afganistanu splňujú podmienky pre štatút utečenca.
debata (23)

„Údaje získané z Grécka, Talianska, Malty a zo Španielska ukazujú od januára do júna obrovský 83-percentný nárast počtu utečencov a migrantov, ktorí prekročili Stredozemné more – 137-tisíc v porovnaní so 75-tisícmi za rovnaké obdobie v minulom roku,“ uviedol UNHCR.

Drtivá väčšina všetkých vysídlencov sa na náročnú a nebezpečnú cestu podľa OSN vydala kvôli vojne, násilnostiam a útlaku vo vlasti. Tretina z nich pochádza zo Sýrie, druhí najčastejší sú Afgánci a tretí najčastejší obyvatelia Eritrey. UNHCR uviedol, že takmer všetci vysídlenci z tejto trojice krajín splňujú podmienky pre štatút utečenca či inej formy ochrany.

Najväčšiemu prívalu utečencov a migrantov čelí Grécko, kam sa tento rok dostalo 68-tisíc ľudí, Taliansko hlási číslo o 500 ľudí nižšie. Ďalšími vstupnými krajinami do Eu sú Španielsko a Malta.

Európska únia sa pokúša situáciu v krajinách na juhu Európy riešiť návrhmi na prerozdelenie utečencov. Členské štáty na júnovom summite odmietli možnosť povinných kvót, prijímanie utečencov chcú zachovať na dobrovoľnej báze.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #utečenci