Kuba je prvou krajinou, ktorá zastavila prenos HIV z matky na dieťa

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila v utorok Kubu za prvú krajinu na svete, v ktorej sa podarilo zastaviť prenos vírusu HIV a syfilisu z matky na dieťa.

01.07.2015 10:50
debata (39)

Medzinárodné delegácie, ktoré v marci na Kubu vyslali WHO a Panamerická zdravotnícka organizácia (PAHO), rozhodli, že Havana splnila potrebné kritéria. V roku 2013 sa na Kube narodili iba dve deti s HIV a päť so syfilisom, uvádza sa vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Bezplatný prístup k zdravotnej starostlivosti považuje kubánska komunistická vláda za jeden z najväčších úspechov revolúcie v roku 1959. Kubánci sa však sťažujú na pokles štandardov v zdravotníctve, ku ktorému došlo po páde Sovietskeho zväzu v roku 1991.

PAHO a WHO ocenili Kubu za to, že matkám poskytuje prístup k prenatálnej starostlivosti vrátane testovania na HIV a syfilis, ako aj za liečbu matiek, u ktorých boli výsledky testov pozitívne. Obe organizácie spustili kampaň na zastavenie vrodeného prenosu HIV a syfilisu na Kube a v ďalších krajinách v roku 2010.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #HIV #WHO