V americkom Oregone je legálne rekreačne užívať marihuanu

Obyvatelia amerického štátu Oregon si odteraz môžu legálne dopriať marihuanu pre rekreačné účely. Vstúpil totiž do platnosti zákon, ktorý užívanie a držanie malého množstva tejto ľahkej drogy povoľuje, napísala v stredu agentúra Reuters.

01.07.2015 12:57
debata (7)

Marihuanu pre rekreačné účely a tiež pestovanie konope schválili voliči v Oregone vlani v novembri v referende.

„Sme nadšení tým, že končí stíhanie dospelých kvôli marihuane. Stále sme ale ďaleko od toho, kam mierime,“ prehlásil už v utorok Russ Belville zo zoskupenia NORML, ktoré sa usiluje o plošnú legalizáciu. Obyvatelia Oregonu starší ako 21 rokov teraz môžu beztrestne marihuanu fajčiť a pestovať štyri rastliny konope.

Doma môžu ľudia prechovávať až 227 gramov marihuany, vonku u seba môžu mať necelých 29 gramov. Naďalej je zakázané riadiť auto pod vplyvom tejto drogy či ju vyvážať za hranice štátu, a to i do susedného štátu Washington, kde je marihuana legálne predajná v obchodoch. V Oregone zatiaľ nie je možné marihuanu kúpiť v obchode legálne. Do budúceho roku by sa to však malo zmeniť, napriek tomu, že niektorí zákonodarci chcú povolenie predaja zablokovať.

Používanie marihuany pre liečebné účely umožňuje 23 štátov USA, spolu s oblasťou hlavného mesta. Rekreačné užívanie umožňujú napríklad štáty Colorado, Aljaška či metropola Washington. Federálny zákon však marihuanu naďalej označuje za nelegálne narkotikum.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #marihuana