Kremeľ sa dištancuje. Spochybňovanie nezávislosti Pobaltia nechápe

Kremeľ sa dištancoval od iniciatívy ruských poslancov, ktorí generálnu prokuratúru žiadajú, aby prešetrila, či uznanie nezávislosti pobaltských štátov sovietskym vedením na začiatku 90. rokov bolo zákonné.

01.07.2015 17:00
Vladimir Putin Foto: ,
Hovorca prezidenta Vladimira Putina spochybnil požiadavku ruských poslancov o prešetrení zákonnosti nezávislosti pobaltských štátov. Tvrdí, že Kremeľ nechápe jadro tejto žiadosti.
debata (170)

Táto požiadavka vyvolala v Pobaltí obavy. Zrejme aj kvôli tomu, že podobným spôsobom ruské úrady spochybnili rozhodnutie sovietskeho vodcu Nikitu Chruščova z 50. rokov dať Ukrajine polostrov Krym, ktorý Rusko nakoniec vlani v marci anektovalo.

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina však vyhlásil, že nechápe zmysel toho, prečo poslanci podali žiadosť na prokuratúru ohľadom nezávislosti Pobaltia. „V Kremli sme o takejto iniciatíve nevedeli. A úprimne povedané mám problém pochopiť jadro tohto návrhu,“ povedal Dmitrij Peskov.

Aj šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov povedal, že o poslaneckej iniciatíve nič nevie. Generálna prokurátorka krátko po obdržaní žiadosť uistila, že táto poslanecká žiadosť o previerku nezávislosti Pobaltia „nemá žiadnu právnu perspektívu“. Mnohé žiadosti adresované prokuratúry sú „zbavené zdravého rozumu“,“ povedala pre agentúru TASS hovorkyňa Marina Gridnevová.

Pobaltské štáty majú početné ruské menšiny a... Foto: SITA/AP, Alexei Druzhinin
Vladimir Putin Pobaltské štáty majú početné ruské menšiny a znervóznilo ich Putinovo vyhlásenie z minulého roka o práve vojensky zasiahnuť na ochranu svojich krajanov v zahraničí.

Generálna prokuratúra ešte v utorok tvrdila, že poslednú žiadosť posúdi. Poslanci Jevgenij Fjodorov a Anton Romanov argumentovali, že nezávislosť Estónska, Litvy a Lotyšska uznala štátna rada ZSSR, čo bol podľa jeho názoru neústavný orgán, ktorý „spôsobil obrovské škody suverenite, bezpečnosti štátu a obranyschopnosti krajiny“ v závere sovietskej éry.

Estónska ministerka zahraničných vecí Keit Pentusová-Rosimannusová povedala, že ide o ďalší príklad vzmáhajúcich sa imperiálnych nálad v Rusku, aj keď právne ide o totálnu absurditu. Vzťahy medzi Moskvou a pobaltskými štátmi, ktoré Rusko anektovalo na začiatku druhej svetovej vojny, sú dlhodobo narušené. Napätie sa však ešte viac vystupňovalo po prepuknutí proruského povstania na ruskojazyčnom východe Ukrajiny. Všetky tri pobaltské štáty majú početné ruské menšiny a tiež ich znervóznilo Putinovo vyhlásenie z minulého roka o práve vojensky zasiahnuť na ochranu svojich krajanov v zahraničí.

Estónsko, Litva a Lotyšsko sú členmi NATO a EÚ. Niektorí analytici však varujú, že práve na nich by Putin mohol otestovať odhodlanie Západu brániť svojich nových členov.

170 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Rusko #Kremeľ #nezávislosť #pobaltské štáty