USA a Kuba otvoria ambasády, Gauntánamo Washington nevráti

USA a Kuba obnovujú vzájomné vzťahy, tento mesiac otvoria ambasády. Spojené štáty však neplánujú vrátiť námornú základňu Guantánamo Kube.

02.07.2015 07:37
Obama, Castro Foto: ,
Americký prezident Barack Obama a kubánsky prezident Raúl Castro na aprílovom summite v Paname.
debata (29)

Americký prezident Barack Obama oznámil, že Spojené štáty súhlasili s obnovením diplomatických vzťahov s Kubou. Podľa jeho slov je to historický krok, aj keď nezhody medzi oboma krajinami sú naďalej veľké. Šéf Bieleho domu pripustil, že úsilie o izoláciu Kuby malo opačný efekt. Obe krajiny si podľa kubánskej vlády navzájom otvoria ambasády 20. júla. Washington konkrétny dátum neuviedol. Kubánske opozičné organizácie označili rozhodnutie USA za ústupok nedemokratickému režimu.

„Nemôžeme zostať uväznení v minulosti," povedal Obama. „Američania aj Kubánci sú pripravení pohnúť sa vpred," uviedol vo vyhlásení, ktoré naživo vysielala aj kubánska televízia. „Toto je historický krok v našom úsilí o normalizáciu vzťahov s kubánskou vládou a ľudom a začiatok novej kapitoly vzťahov so susedmi na americkom kontinente", vyhlásil Obama. „Sme susedmi, teraz môžeme byť aj priateľmi," povedal americký prezident.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry potvrdil, že v lete navštívi Havanu, aby pred budovou ambasády vztýčil vlajku USA. V dnešnom svete plnom konfliktov je podľa neho dôležité posolstvo najnovšieho vývoja. Nie je však jasné, kedy Kerry do Havany pocestuje, ani kedy bude môcť Washington poslať do kubánskej metropoly svojho nového veľvyslanca. Na jeho vymenovanie potrebuje Obama súhlas Senátu, ktorý ovládajú republikáni. ich prední predstavitelia už dali najavo svoj odpor voči aktuálnemu vývoju vzťahov s Kubou.

Rozdielov je stále veľa

Rozdielne názory majú podľa Obamu obe krajiny napríklad na slobodu prejavu. Americké ministerstvo zahraničných vecí minulý na konci júna zaradilo Kubu medzi krajiny, ktoré porušujú ľudské práva a základné slobody. Šéf Bieleho domu ubezpečil, že USA sa budú naďalej ozývať, keď budú mať odlišný názor na otázky hodnôt. Vzájomné kontakty podľa Obamu posilnia demokraciu a zlepšia stav ľudských práv na Kube.

Kubánsky prezident Raúl Castro poukázal na princíp nevmiešavania sa do vnútorných záležitosti iných krajín. Kuba pritom tradične odmieta akúkoľvek americkú kritiku stavu ľudských práv v socialistickej karibskej krajine.

Kubánska vláda vyhlásila, že je nevyhnutné, aby súčasne s obnovením diplomatických vzťahov bolo zrušené hospodárske embargo. K tomu americký prezident poznamenal, že je načase, aby Kongres v tejto veci konal a embargo zrušil. Podľa hovorcu Bieleho domu Josha Earnesta Washington verí, že medzi demokratmi a republikánmi v Kongrese existuje silná podpora pre zrušenie embarga.

Kuba ďalej žiada, aby Washington v záujme normalizácie vzťahov zastavil rozhlasové a televízne vysielanie na Kubu a „podvratné" programy. Spojené štáty by podľa kubánskej vlády tiež mali vrátiť vojenskú základňu Guantánamo pod kubánsku správu.

USA neplánujú vrátiť základňu Guantánamo Kube

Spojené štáty neuvažujú o vzdaní sa svojej námornej základne Guantánamo na Kube, a to ani napriek historickej dohode o obnovení diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami.

Americký minister obrany Ash Carter na otázku, či si vie predstaviť, že by sa Spojené štáty niekedy tejto svojej námornej základne vzdali, odpovedal, že v súvislosti s námornou základňou Guantánamo na Kube sa nič také nepredpokladá ani neplánuje.

Podľa kubánskej vlády však úplná normalizácia vzťahov medzi oboma krajinami závisí od toho, či Spojené štáty podniknú niektoré kroky vrátane vzdania sa Guantánama, ktoré si od Kuby prenajali v roku 1903. Kuba má totiž v úmysle nad územím s rozlohou 114 štvorcových kilometroch, na ktorom sa základňa nachádza, obnoviť svoju zvrchovanosť.

Kubánska opozícia hovorí o ústupku režimu

Väčšina kubánskych opozičných organizácií vníma obnovenie ambasád ako neprijateľný ústupok Castrovmu režimu. Podľa opozičnej skupiny Directorio Democrático Cubano tomu mali predchádzať demokratické zmeny na Kube, ku ktorým „ani v najmenšom nedošlo" a preto otvorenie ambasád „iba prispeje ku konsolidácii a legalizácii diktátorského režimu."

Ďalší predstavitelia opozície tvrdia, že dôkazy nezmenenej povahy Castrovho režimu je vidieť aj v uplynulých dňoch. „Toto oznámenie žiaľ prichádza iba niekoľko dní po zadržaní 266 mierumilovných disidentov, čo, ako sa zdá, Biely dom nezaujíma," uviedol podľa opozičného webu Diario de Cuba riaditeľ jednej z disidentských skupín Centro para una Cuba Libre Frank Calzón.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kuba