Tím vyšetrovateľov dokončil správu o havárii lietadla na Ukrajine

Medzinárodný tím vyšetrovateľov, ktorý preveruje okolnosti havárie lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré sa vlani v júli zrútilo na východe Ukrajiny, dokončil v stredu návrh záverečnej správy z vyšetrovania nehody, pri ktorej zahynulo takmer 300 ľudí.

02.07.2015 07:57
debata (728)

Holandská bezpečnostná rada (OVV) uviedla, že návrh záverečnej správy z vyšetrovania pádu malajzijského lietadla poskytne na pripomienkovanie predstaviteľom Malajzie, Ukrajiny, Spojených štátov, Ruska, Británie, Austrálie a Holandska. Výsledky vyšetrovania uvedené v správe, ktorá má dôverný charakter, rada nezverejnila. Na zaslanie svojich pripomienok k správe majú uvedené krajiny 60 dní, pričom zverejnenie záverečnej správy z vyšetrovania havárie sa očakáva v októbri.

Lietadlo Boeing 777 letiace z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútilo vlani 17. júla počas letu nad východnou Ukrajinou. Zahynulo všetkých 298 ľudí na palube, medzi ktorými bolo aj 85 detí a 15 členov posádky. Väčšina cestujúcich boli Holanďania, preto bolo vyšetrovanie prípadu zverené práve tejto krajine.

Bezprostredne po incidente kyjevské vedenie vinu za letecké nešťastie zvalilo na proruských separatistov, ktorí však tvrdili, že nemajú výzbroj, ktorá by mohla zasiahnuť lietadlo letiace v takej výške.

Vlani na jeseň holandskí vyšetrovatelia zverejnili predbežné závery, ku ktorým dospeli. Vyplýva z nich, že lietadlo bolo zasiahnuté viacerými vysokoenergetickými objektmi zvonku.

728 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Ukrajina #Boeing 777 #havária lietadla