Afgánsky súd zrušil tresty smrti za brutálnu vraždu ženy

Afganský odvolací súd zrušil tresty smrti, na ktoré v máji odsúdil štyroch mužov za podiel na brutálnej vražde mladej ženy v Kábule. Tú v metropole ubil dav po falošnom obvinení, že spálila korán. Podľa afganských médií štvorici trest zmenili na 20 rokov väzenia.

02.07.2015 11:52
Afganistan, Kábul, demonštranti, Farchonde Foto: ,
Demonštranti žiadajú odplatu vrahom Farchonde.
debata (6)

Mladú ženu menom Farchonde zmlátil na konci marca dav v Kábule. Najprv ju bili palicami a kameňovali, potom ju zhodili zo strechy domu a prešli autom. Napokon ľudia jej telo zapálili a hodili do koryta rieky.

Motiváciou brutálneho činu bolo obvinenie, ktoré vzniesol jeden z duchovných – správca svätyne, podľa ktorého žena spálila výtlačok koránu. Afganský minister vnútra krátko potom konštatoval, že žena bola nevinná.

Medzi štvoricou odsúdených k absolútnemu trestu bol duchovný, ktorý Farchonde neprávom obvinil, muž, ktorý na ňu hodil dva veľké kamene, šofér auta, ktorý ju prešiel a ten, kto jej telo zapálil. Odsúdencov usvedčili okrem iného na základe nahrávky masakru, ktorú zaznamenali na mobilný telefón.

Odvolací súd v Kábule však pri stredajšom rokovaní za zatvorenými dverami tresty smrti anuloval. Podľa afganských médií obvineným trest znížil na 20 rokov za mrežami.

Rozhodnutie odvolacieho súdu vyvolalo rozhorčenie obhajcov ženských práv. „Svedčí to o tom, že nie len Taliban, ale celý afganský systém utláča ženy," vyhlásila jedna z aktivistiek Vasdžima Froghová.

„To nebol žiaden súd, bolo to iba divadlo… Mali tam byť prítomné médiá, mali sme tam byť my, mali tam byť obhajcovia," povedal o tajnom rozhodovaní brat zabitej ženy Nadžibulláh. „Celý svet sa vysmieva afganskému súdnemu systému. Snáď nemajú sudcovia rodiny, sestry, matky? Nemajú srdce? Toto rozhodnutie neprijmeme," dodal.

Rozhodnutie odvolacieho súdu kritizovala aj americká právnička Kimberley Motleyová, ktorá rodinu zastupovala pri predchádzajúcom súde. „Som nesmierne prekvapená a sklamaná. Bolo to uzavreté a netransparentné," uviedla. „Vďaka videozáznamu a výpovediam očitých svedkov existujú veľmi presvedčivé dôkazy, ktoré ospravedlňujú pôvodné rozsudky nad týmito mužmi," dodala.

V májovom procese za vraždu ženy odsúdili aj osem obvinených na 16 rokov väzenia. Rok za mrežami dostalo 11 policajtov, ktorí sa na lynčovanie nečinne prizerali.

Brutálny útok na Farchonde, ktorá vyštudovala náboženskú školu a sama vyučovala deti štúdiu koránu, spoločnosť v silne konzervatívnom Afganistane rozdelil. Časť duchovných na začiatku zbitie dotyčnej obhajovala. Tvrdili, že ženu zavraždili v záujme obrany islamu. Mnohých Afgancov to však rozhorčilo a v krajine vyvolalo veľké protesty proti náboženskému extrémizmu a proti násiliu na ženách. Na protestoch sa zúčastnili aj muži.

Podľa afganských médií Farchonde zmieneného moslimského duchovného obvinila z toho, že kalme veriacich, keď ženám, ktoré nemôžu otehotnieť, predáva amulety. Duchovný vraj, aby zachránil svoje zamestnanie a život, Farchonde zase obvinil zo spálenia koránu. žiadne dôkazy o tom však nie sú.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #trest smrti