Egyptská armáda bombardovala radikálov na Sinajskom polostrove

Egyptská armáda bombardovala pozície islamských radikálov na Sinajskom polostrove, kde extrémisti v stredu spáchali koordinovaný útok na vojenské stanovište. Informovala o tom agentúra Reuters.

02.07.2015 15:46
Sinajský polostrov Foto: ,
Egyptská zástava veje pri hraniciach s Izraelom na severnom Sinaji. Egyptská armáda vo štvrtok bombardovala pozície islamských militantov na Sinajskom polostrove.
debata

Pri stredajšom útoku zahynulo podľa najnovšej bilancie egyptskej armády zrejme 17 vojakov a 100 islamistov; agentúry pôvodne informovali o viac ako stovke mŕtvych vojakov, policajtov aj civilistov. Údaje o obetiach atentátov sa však líšia. Agentúra AP píše s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje o „desiatkach“ mŕtvych.

Pri dnešnej odvetnej akcii egyptských ozbrojených síl zahynulo podľa Reuters 23 radikálov. Predstavitelia egyptskej armády, ktorých citovala televízia al-Džazíra, ďalej oznámili, že armáda neustane v bojových operáciách na Sinaji, kým „nevyčistí všetky miesta, kde sa teroristi sústredia“.

K stredajším simultánnym útokom sa prihlásila skupina Ansar Bajt al-Makdis, ktorá podporuje organizáciu Islamský štát (IS). Jej bojovníci napadli niekoľko vojenských stanovíšť na Sinaji skoro ráno. Skupina pri tom uplatnila aj samovražedných atentátnikov. Boje trvali asi osem hodín, egyptská armáda do nich popoludní nasadila stíhacie lietadlá F-16 a bojové vrtuľníky Apache.

Ansar Bajt al-Makdis pôsobí na Sinaji niekoľko rokov, v minulosti sa však prihlásila k Islamskému štátu a premenovala sa na Sinajskú provinciu. Chce na tomto území zriadiť podobný režim ako IS nastolil na severe Sýrie a Iraku, kde vyhlásil kalifát. Sinajský polostrov je dejiskom častých útokov radikálov na bezpečnostné jednotky od roku 2013, keď armáda zvrhla prezidenta Muhammada Mursího, zvoleného islamistami. O život pri atentátoch odvtedy prišlo približne Egyptská armáda bombardovala400 členov bezpečnostných síl.

debata chyba
Viac na túto tému: #extrémisti #egyptská armáda #Sinajský polostrov