V Stredozemnom mori začali operáciu proti pašerákom

V Stredozemnom mori začala tento týždeň námorná operácia Európskej únie proti pašerákom. S odvolaním sa na zdroje z Bruselu o tom informovala agentúra DPA. Taliansky kontradmirál Andrea Gueglio vraj už prevzal velenie nad prvými z lodí vyslaných štáty EÚ.

02.07.2015 21:17
debata (17)

O spustení operácie, ktorej cieľom bude v prvej fáze získanie čo najväčšieho množstva informácií o pašeráckych sieťach či o lodiach používaných na prepravu migrantov cez Stredozemné more do Európy, rozhodli minulý týždeň na stretnutí v Luxemburgu ministri zahraničia európskej dvadsaťosmičky.

Hovorca nemeckého Bundeswehru potvrdil, že medzi loďami pod Guegliovým velením sú už aj nemecká fregata Schleswig-Holstein a zásobovacia loď Werra. Dohromady je na ich palubách asi 300 príslušníkov nemeckého námorníctva. Doteraz obe lode v Stredozemnom mori pomáhali pri záchrane utečencov, ktorí sa dostali do ohrozenia života pri snahe dostať sa zo severnej Afriky k brehom Európy.

Štáty Európskej únie prisľúbili na námornú operáciu s názvom EUNAVFOR-Med okolo tisícky vojakov a dva tucty lodí, lietadiel, ponoriek a bezpilotných lietadiel. Velenie námornej operácie sídli v Ríme.

Po prvej fáze zberu informácií by mali nasledovať ďalšie kroky ako napríklad zabavovanie a ničenie pašeráckych plavidiel. To si však vyžaduje prijatie rezolúcie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov a prípadne súhlas dotknutých krajín, napríklad Líbye. Taký súhlas komplikuje podľa diplomatických zdrojov najmä Rusko, ktoré má v Bezpečnostnej rade právo veta a svoju podporu podmieňuje okrem iného súhlasom Líbye s operáciami v jej vodách. Destabilizovaná Líbya však nemá centrálnu vládu, ktorá by kontrolovala celú krajinu.

Podľa stredajšej správy Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) podniklo nebezpečnú cestu do Európy cez Stredozemné more za prvých šesť mesiacov tohto roka 137 000 utečencov, čo je takmer dvojnásobok oproti rovnakému obdobiu v minulom roku. O život ich na ceste za lepším životom v Európe zahynulo prinajmenšom 1860. Každý tretí utečenec, ktorý sa dostal na územie južných krajín Európskej únie, pochádza z vojnou zbedačenej Sýrie.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #pašeráci #Stredozemné more