Plot na maďarsko-srbskej hranici bude stáť do niekoľkých mesiacov

Plot na hranici, ktorý má zastaviť prenikanie ilegálnych migrantov zo Srbska do Maďarska, bude stáť v priebehu niekoľkých mesiacov a začne sa stavať na viacerých miestach naraz. V štátnej televízii to vo štvrtok povedal maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) taktiež vyzval Maďarsko, aby unáhlene neprijalo navrhnuté dodatky k azylovému zákonu, ktoré by zhoršili situáciu utečencov.

02.07.2015 22:24
ostnatý drôt, plot, Sýria Foto: ,
Plot na maďarsko-srbskej hranici má byť štyri metre vysoký a 175 kilometrov dlhý. (Ilustračné foto)
debata (6)

„Práca začnú na ôsmich až desiatich miestach zároveň … v oblastiach, ktoré sú vystavené najväčšiemu imigračnému tlaku,“ uviedol šéf maďarskej diplomacie. „To znamená v oblastiach, ktoré najviac využívajú pašeráci ľudí,“ dodal.

Plot, ktorý má byť štyri metre vysoký a 175 kilometrov dlhý, bude podľa ministra „brániť Maďarsko a Európsku úniu pred nečakane veľkým tlakom ilegálnej imigrácie“. Szijjártó takisto oznámil, že maďarská polícia od začiatku roka už zadržala 68.000 ľudí, ktorí do krajiny vstúpili nezákonne, pričom takmer všetci cez Srbsko.

Belehrad má na postavenie plotu výhrady. O tomto zámere a o riešení problémov spojených s vlnou utečencov prichádzajúcich do Maďarsko cez Srbsko konali v stredu v Budapešti vlády oboch krajín na spoločnom zasadnutí. Maďarský premiér Viktor Orbán pritom svojho srbského kolegu Aleksandar Vučica uistil, že plot nie je namierený proti Srbsku a srbskému národu, ani neznamená uzavretie hraníc. Naopak sa majú postaviť nové hraničné priechody a rozšíriť existujúce.

Proti plotu sa dnes však vyslovila aj regionálna šéfka UNHCR pre strednú Európu Montserrat Feixas Vihéová, ktorá sídli v Budapešti. Vo vyhlásení uviedla, že kvôli tomuto kroku budú osoby hľadajúce azyl zraniteľnejšie pred pašerákmi a obchodníkov s ľuďmi.

Vihéová takisto vyjadrila „hlboké znepokojenie“ nad dodatkami k azylovému zákonu, ktoré tento týždeň predložil parlamentu na schválenie minister vnútra Sándor Pintér a ktoré majú urýchliť posudzovanie žiadostí o azyl a posielanie späť ekonomických migrantov. Podľa predstaviteľky UNHCR by tieto úpravy zákona mali „devastujúci“ vplyv na tisíce ľudí žiadajúcich o azyl v Maďarsku. UNHCR je znepokojený urýchlením azylového konania, posielaním žiadateľov o azyl späť do nebezpečných tretích krajín a rozšíreným zadržiavaním týchto osôb, najmä žien a detí.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #plot #Srbsko #utečenci