Austrália: Druhý útok žraloka na človeka v priebehu dvoch dní

Úrady nariadili zatvoriť niektoré pláže na východnom pobreží Austrálie. Príčinou je piatkový druhý útok žraloka na surfera v priebehu 48 hodín v štáte Nový Južný Wales, informovala agentúra DPA.

03.07.2015 07:40
debata (2)

Druhý incident sa na rozdiel od predchádzajúceho zaobišiel bez zranení. Podľa záchranárov žralok zaútočil na 51-ročného surfera pri obci Lennox Head ležiacej 200 kilometrov južne od Brisbane a zhodil ho do vody, zahryzol sa však iba do jeho surfovacej dosky. Mužovi sa podarilo doplávať na breh.

Oveľa horšie dopadol vo štvrtok asi desať kilometrov južnejšie 32-ročný surfer, ktorému sa žralok zahryzol do oboch nôh. Muž utrpel vážne zranenia a jeho stav je stále kritický. Po týchto incidentoch začali záchranári v oblasti hliadkovať na jet ski. Na záberoch jednej televíznej stanice zhotovených z vrtuľníka je vidieť, ako pri pláži krúži štvormetrový žralok biely.

Sufrovacia súťaž detí, plánovaná na piatok na pláži pri Lennox Head, bola zrušená. V uplynulých rokoch zabili žraloky pri pláži Lighthouse, kde došlo k štvrtkovému incidentu, dvoch ľudí.

Pri brehoch Severnej Karolíny v USA zaútočil už siedmykrát za mesiac žralok

Pri pobreží amerického štátu Severná Karolína už po siedmy raz v priebehu jedného mesiaca zaútočil žralok. Asi dvojmetrový žralok zranil 68-ročného muža, ktorý sa kúpal pri ostrove Ocracoke, informovali o tom miestne médiá.

Muža sa kúpal vo vode, ktorá mu siahala len po pás. Zdravotníci ho okamžite transportovali so zraneniami na hrudníku, bokoch, stehne a rukách vo vážnom stave do miestnej nemocnice. Je mimo ohrozenia života.

Až v nedeľu napadol žralok pri súostroví Outer Banks 17-ročného mladíka, ktorý zraneniam po prevoze do nemocnice podľahol. Minulý piatok zranili pri brehoch Severnej Karolíny žraloky, či rovnaký žralok, dvoch mužov. V rovnakej oblasti na ostrove Oak Island v polovici mesiaca žralok zaútočil na rôznych miestach v rozmedzí 90 minút na dvoch mladých ľudí. Dvanásťročné dievča aj šestnásťročný chlapec následkom útoku prišli o ruku.

Úrady nespresnili, o aký druh žraloka sa v jednotlivých prípadoch išlo. Hoci väčšina žralokov na ľudí neútočí, asi dve desiatky druhov sú ľuďom nebezpečné. Za najnebezpečnejšieho je považovaný žralok biely, hneď za ním je žralok tigrovaný.

Sedem útokov počas jedného mesiaca je podľa vedcov výnimočné. Podľa štúdie floridskej univerzity a prírodovedeckého múzea v Gainesville napadol v uplynulých 14 rokoch pri brehoch Severnej Karolíny žralok človeka v priemere raz až päťkrát do roka.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #USA #Austrália #žralok