Sýria: Pri nálete zahynul významný bojovník Islamského štátu

Výsledkom jedného z júnových náletov proti Islamskému štátu (IS) v Sýrii bolo usmrtenie popredného člena skupiny Tárika bin Táhara Auního Hárzího, ktorý svojich spolubojovníkov zásoboval zbraňami nakúpenými v Líbyi a zariadeniami pre bombové útoky. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

03.07.2015 08:42
debata (6)

Prostredníctvom vyhlásenia o tom informoval hovorca ministerstva obrany USA Jeff Davis, podľa ktorého militant pochádzajúci z Tuniska zahynul 16. júna pri koaličnom nálete v časti Sýrie v blízkosti hraníc s Irakom.

Spojené štáty sa pred tým snažili získať informácie o Hárzím vypísaním odmeny do výšky tri milióny dolárov (2,71 mil. eur). Po jeho usmrtení bude pre IS ťažšie presúvať zbrane a bojovníkov cez iracké a sýrske hranice, citovala z vyhlásenia Pentagónu tlačová agentúra DPA. Hárzí tiež podľa nej pomáhal bojovníkom z Európy dostať sa do Sýrie cez Turecko.

Deň pred usmrtením Hárzího v Sýrii zahynul pri americkom nálete v Mósule na severe Iraku jeho brat Alí, ktorý bol podozrivý zo zapojenia do útoku na konzulát USA v líbyjskom Bengázi. Pri udalosti zo septembra 2012 zahynuli štyria americkí diplomati vrátane vtedajšieho veľvyslanca v Líbyi.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #nálet #Islamský štát