OSN: Malajzia požaduje medzinárodný tribunál pre zostrelenie letu MH17

Malajzijská vláda si želá vytvorenie medzinárodného tribunálu, ktorý bude stíhať osoby podozrivé z vlaňajšieho zostrelenia lietadla Malaysia Airlines so stovkami ľudí na palube na východe Ukrajiny. Podľa vyjadrenia novozélandského veľvyslanca pri OSN Gerarda van Bohemena, ktorého v piatok citoval server britskej stanice BBC, zástupcovia Malajzie informovali členov Bezpečnostnej rady organizácie o "zámere predložiť rezolúciu v súvislosti s letom MH17".

03.07.2015 11:45
debata (159)

„Snažia sa nájsť mechanizmus, ktorý by riešil trestnoprávnu zodpovednosť v súvislosti so zostrelením tohto lietadla,“ povedal van Bohemen s tým, že Malajzia chce príslušný návrh podať spoločne s Austráliou, Holandskom, Belgickom a Ukrajinou. Nový Zéland počas júla predsedá Bezpečnostnej rade OSN.

Boeing letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru havaroval 17. júla 2014 na východe Ukrajiny zmietanom separatistickým povstaním, pričom zahynulo všetkých 298 cestujúcich a členov posádky. Medzinárodné vyšetrovanie vedie Holandsko, keďže väčšinu obetí tvoria Holanďania.

Tamojšia prokuratúra sa zameriava na teóriu, že lietadlo zostrelila raketa ruskej výroby vypálená z územia obsadeného proruskými separatistickými silami. Rusko pritom popiera, že by povstalcom takéto strely poskytlo.

Podľa vyjadrenia nemenovaných diplomatov pre agentúru Reuters považuje Moskva požiadavku krajín na čele s Malajziou za predčasnú a zastáva názor, že by mali počkať na výsledky prebiehajúceho vyšetrovania. Ruskí predstavitelia tvrdia, že malajzijské lietadlo namiesto ukrajinských povstalcov zostrelili tamojšie vládne sily.

159 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #BR OSN #Malajzia #MH17 #tribunál