Irán trvá na okamžitom zrušení sankcií ohľadne jadrového programu

Irán trvá na urýchlenom zrušení ekonomických sankcií na výmenu za dohodu o obmedzení jadrového programu Teheránu. Uviedol to v sobotu iránsky vyjednávač Abbás Araghčí, ktorého citovala v nedeľu agentúra DPA.

05.07.2015 09:52
debata

„Sú tu komplikácie v súvislosti so súčasným zrušením sankcií a vykonaním technických záväzkov zo strany Iránu,“ uviedol Araghčí vo Viedni.

Cieľom záverečnej fázy rozhovorov šesťčlennej skupiny svetových mocností (Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko, USA) a Iránu o jadrovom programe Teheránu je rokovať o podmienkach konečného vyriešenia jadrového sporu. Vyjednávači stanovili ako nový konečný termín 7. júl.

Araghčí však upozornil, že dosiahnutie takéhoto cieľa môže trvať až štyri mesiace, pričom trval na tom, že Irán nie je ochotný tak dlho čakať na zrušenie obmedzujúcich medzinárodných sankcií, ktoré boli na Teherán uvalené.

„To by pre nás (Irán) mohol byť problém,“ dodal a zdôraznil, že skôr, než akákoľvek uzavretá dohoda vstúpi do platnosti, musí byť primárne odobrená americkým Kongresom a iránskym parlamentom.

Araghčí napokon pripomenul, že túto otázku musia prerokovať a vyriešiť ministri zahraničných vecí krajín tzv. skupiny P5+1 a Iránu do najbližšieho utorka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #iránsky jadrový program