Filipíny paralyzovala tropická búrka Linfa

Filipínske úrady v pondelok v dôsledku tropickej búrky Linfa nariadili všetkým plavidlám, aby zostali v prístavoch, a zrušili aj niekoľko letov na severe krajiny. Varovania pred nepriaznivým počasím a búrkami vydali tamojší meteorológovia v najmenej 14 oblastiach hlavného ostrova Luzon, nachádzajúceho sa v severnej časti Filipín.

06.07.2015 08:59
debata

Tropická búrka Linfa sa pohybuje pomaly severným smerom ponad toto súostrovie v juhovýchodnej Ázii. Sprevádza ju vietor s rýchlosťou 100 kilometrov za hodinu. Po zosuvoch pôdy ostávajú v metropole Manila aj naďalej zatvorené školy.

Vedúci filipínskej rady pre krízové situácie Alexander Pama varoval, že s búrkou doľahne na Filipíny prudký dážď v okruhu 400 kilometrov. „Predpokladáme, že vlny dosiahnu miestami výšku štyroch metrov, z toho dôvodu sme v severných častiach pozastavili akúkoľvek námornú dopravu a rybolov,“ povedal Pama, ktorého citovala agentúra Reuters. „Neželáme si straty na životoch ani nehody,“ dodal.

Armáda je v pohotovosti v prípade potreby evakuácie obyvateľstva do prechodných prístreškov. Na územiach na severe ostrova Luzon, kde sa pestuje ryža, očakáva vláda škody na plodinách. Filipíny zasiahne v priemere 20 tajfúnov ročne. V roku 2013 sa touto ostrovnou krajinou prehnal supertajfún Haiyan, pri ktorom prišlo o život vyše 6 300 ľudí a 1 000 ďalších sa nepodarilo nájsť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #tropická búrka