Irán a veľmoci budú pokračovať v rokovaniach o jadre

Teherán a šesť svetových veľmocí budú pokračovať v rokovaniach o dlhodobej dohode o iránskom jadrovom programe aj po utorku, do ktorého ju chceli diplomati dosiahnuť.

07.07.2015 15:25
Federica Mogheriniová Foto: ,
Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Federica Mogheriniová pred budovou vo Viedni, kde za zatvorenými dverami prebiehajú jadrové rozhovory s Iránom.
debata (2)

„Pokračujeme v rokovaniach ďalších niekoľko dní. Neznamená to, že predlžujeme našu lehotu,“ povedala Mogheriniová novinárom s tým, že viacero ťažkých otázok je stále nevyriešených. Ako dodala, niektorí ministri zahraničných vecí zúčastnených krajín môžu z dejiska rokovaní, Viedne, v najbližších hodinách odísť, sú však pripravení vrátiť sa, informovala agentúra Reuters.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov medzitým podľa agentúry Interfax uviedol, že na uzavretie dohody je potrebné doriešiť ešte približne osem otázok.

Cieľom plánovanej dohody medzi Iránom a šesticou veľmocí – Britániou, Čínou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a Spojenými štátmi – je obmedziť citlivé iránske nukleárne aktivity na najmenej jedno desaťročie výmenou za zmiernenie sankcií, ktoré ochromujú ekonomiku islamskej republiky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #iránsky jadrový program