Izraelská armáda odporúča vláde zmierniť režim pre Pásmo Gazy

Vysokí predstavitelia izraelskej armády odporučili ministrovi obrany Mošemu Jaalonovi, aby nechal otvoriť prechody medzi Izraelom a palestínskym Pásmom Gazy. Uľahčí to podľa nich zásobovanie aj pohyb občanov Pásma. Podľa armády to zlepší ekonomickú situáciu Gazanov a zaistí dlhodobý pokoj na tomto území, ktorému vládne radikálna organizácia Hamas.

08.07.2015 10:30
izrael, pasmo gazy Foto: ,
Palestínska vlajka veje pri strážnej veži, blízko hranice s Izraelom.
debata (2)

Izrael od roku 2007, keď Hamas začal v Pásme vládnuť, zaviedol blokádu tohto územia a dodnes prísne kontroluje výjazdy ľudí aj dodávky tovaru.

Práve pred rokom začal v Pásme kvôli raketovým útokom na Izrael 50-denný vojenský konflikt, ktorý neprežilo na 2200 Palestínčanov. Zničili vyše 12-tisíc domov a ďalších 150-tisíc poškodili. Obnova viazne práve kvôli pomalému a prísne kontrolovanému prísunu stavebného materiálu a tiež kvôli tomu, že darcovia, ktorí sľúbili že na obnovu prispejú, peniaze posielajú pomaly.

Vojenská elita odporúča uvoľniť pohyb občanov Gazy, ktorí by mohli vycestovať cez prechod Erez do Izraela a odtiaľ cez Západný breh Jordánu na jordánsku hranicu. Uvoľniť chcú aj prechody Karni a Kerem Šalom, ktoré sú úrčené na presun tovaru. Izrael by mal tiež obnoviť pracovné povolenie pre občanov Pásma, aby mohli pracovať v izraelských dedinách a mestách pri hranici s Pásmom.

Armádne špičky sa domnievajú, že Hamas minuloročnou vojnou nič nezískal a je teraz politicky izolovaný, pretože sa zhoršili aj jeho vzťahy s Egyptom. Vedenie armády sa preto domnieva, že nastal čas pre zaistenie dlhodobého pokoja v podobe uvoľnenia pohybu ľudí aj tovaru.

„Ak budú v Gaze pretrvávať ekonomické problémy, pretrvá aj hrozba ďalšieho konfliktu, a to bez ohľadu na mieru zničenia, akú Pásmo utrpelo v minulej vojne,“ povedal izraelskému denníku Haarec jeden z vysokých predstaviteľov armády.

Konečné slovo bude mať podľa denníka bezpečnostný kabinet, teda premiér a ministri zodpovedajúci za bezpečnosť štátu. Vo vláde údajne pribúda priaznivcov návrhov armády, ale zatiaľ nie je jasné, kedy sa vláda k zmene politiky v otázke Gaze odhodlá. Dokonca aj minister školstva Naftali Bennett, ktorý patrí k najviac pravicovo zameraným členom kabinetu, nedávno v televízii povedal, že „nadišiel čas na obnovu Gazy“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy