Na východe Ukrajiny padli dvaja vojaci

Dvoch ukrajinských vojakov zabili a ďalších desať zranili za uplynulých 24 hodín v potýčkach s proruskými separatistami na východe Ukrajiny. Oznámil to armádny hovorca Oleksandr Motuzjanyk.

08.07.2015 14:30
Ukrajina, armáda, vojak Foto: ,
Člen ukrajinskej armády na svojej pozícii v oblasti v Luhanskom regióne.
debata (39)

Separatisti naopak obvinili ukrajinské jednotky, že za posledný deň porušili prímerie v 34 prípadoch, a to aj paľbou z diel a mínometov, ktoré mali byť podľa minských mierových dohôd stiahnuté z fronty.

Nehľadiac na dohodnuté prímerie, vyhlásené v polovici februára, sa počet bojových akcií separatistov podľa hovorcu po krátkom období pokoja zdvojnásobil a situácia na fronte zostáva napätá, aj keď nedošlo k masovému nasadeniu ťažkých zbraní. Nepriateľ vraj hľadá v ukrajinskej obrane slabé miesta a napríklad v okolí doneckého letiska situácia zostáva „stabilne nepokojná“.

Vodcovia povstalcov v Donecku a Luhansku Alexander Zacharčenko a Igor Plotnickij vyzvali Bezpečnostnú radu OSN na zriadenie medzinárodného tribunálu, ktorý by súdil ukrajinských vojakov za vojnové zločiny; dôkazov o tom vraj majú dostatok.

Ruská diplomacia naopak zopakovala, že je proti vytvoreniu osobitného medzinárodného tribunálu, ktorý by súdil podozrivých z vlaňajšieho zostrelenia malajzijského civilného boeingu nad východnou Ukrajinou. Nešťastie neprežil nikto z 298 ľudí na palube.

„Vyšetrovanie ešte pokračuje, k žiadnym definitívnym záverom nedospelo,“ uviedol námestník ministra zahraničia Gennadij Gatilov, podľa ktorého je návrh rezolúcie BR OSN o zriadení tribunálu „krajne predčasný a nelogický“. Navyše, žiadny tribunál nevznikol ani v roku 2001, keď ukrajinskí vojaci omylom zostrelili ruské civilné lietadlo.

Ukrajina a Spojené štáty majú podozrenie, že malajzijský boeing vlani zostrelili proruskí separatisti raketou Buk dodanou z Ruska. Moskva naopak z tragédie obviňuje Ukrajincov. Správu holandských vyšetrovateľov zverejnia v októbri.

Konflikt na východe Ukrajiny si od vlaňajšieho apríla vyžiadal viac ako 6500 mŕtvych.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #proruskí separatisti #ukrajinská kríza