Rusko verí novému bloku

Kremeľ vidí svoj nádejný priestor spolupráce medzi krajinami, z ktorých sa ani jedna nenachádza v Európe. V Ufe sa začal summit štátov združených pod skratkou BRICS, od ktorého si Rusko sľubuje, že sa ukáže ako vedúca krajina nezápadného sveta.

09.07.2015 11:00
Rusko, BRICS, čínsky prezident, Si Ťin-pching Foto:
Čínsky prezident Si Ťin-pching ochutnáva chlieb so soľou, ktorými ho privítali po prílete do Ufy, kde sa koná summit štátov BRICS. Rusko si od tejto skupiny piatich krajín sľubuje, že bude použiteľným nástrojom svetovej politiky.
debata (90)

Päťčlenné zoskupenie po boku Moskvy sa skladá z Brazílie, Číny, Indie a Juhoafrickej republiky. V tomto zložení funguje od februára 2011. Odhaduje, že BRICS by sa v roku 2050 mohol hospodársky vyrovnať súčasným ekonomicky najproduktívnejším štátom sveta.

Prezidentovi Vladimirovi Putinovi zjavne záleží na tom, aby ukázal, že Rusko nežije v izolovanom svete po zavedení sankcií zo strany EÚ a USA, ako aj po strate členstva v klube najvyspelejších štátov G8 (čiže teraz G7), čo v oboch prípadoch súvisí s Krymom a konfliktom na východe Ukrajiny.

„Pre šéfa Kremľa je to príležitosť, aby presadzoval svoju víziu multipolárneho sveta, v ktorom nemajú hlavné slovo Američania,“ poznamenala agentúra DPA o summite v Ufe. Zároveň poukázala na to, že Putin vyhlásil, že BRICS je nielen fórum pre debatu, ale chce z neho mať použiteľný nástroj svetovej politiky.

Podobne ako Putin sa vyjadril podľa agentúry RIA Novosti šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov: „BRICS sa stáva vplyvným faktorom svetovej politiky.“

Nová banka

Rusko teraz vystupuje ako hlavný hráč BRICS, pretože v tomto roku predsedá zoskupeniu (preto sa summit koná v Ufe). Na stretnutí lídrov sa bude hovoriť hlavne o veľkých peniazoch. Doladia sa veci, ktoré súvisia so zriadením rozvojovej banky, ktorá začne fungovať od roku 2016 s úvodným kapitálom 50 miliárd dolárov a s vytvorením rezervného fondu v objeme 100 miliárd dolárov.

BRICS sa stáva vplyvným faktorom svetovej politiky.
Sergej Lavrov, šéf ruskej diplomacie

„Štáty združené v BRICS sa podieľajú na pätine výkonu celosvetovej ekonomiky a ich obyvateľstvo tvorí dokopy 40 percent populácie na zemi,“ podotkla agentúra Reuters. Nový finančný dom má vyznieť ako odpoveď na Medzinárodný menový fond, v ktorom prevažujú západné krajiny. „Teraz si BRICS zriaďuje vlastnú peňažnú inštitúciu na podporu projektov a nástroj pre prípad finančnej krízy,“ napísala agentúra ČTK.

Keď Moskva hovorí o nástroji svetovej politiky, existuje súvislosť aj s Gréckom, ktoré je už dlhšie jednou z hlavných globálnych tém. „Je možné, že v budúcnosti bude BRICS financovať napríklad aj grécke projekty,“ nazdáva sa podľa agentúry ITAR-TASS ruský minister financií Andrej Siluanov.

Pripustil podobnú spoluprácu aj s ďalšími, ale konkrétne sa zmienil len o Grécku. Nedá sa teda vylúčiť nový ruský pokus ekonomicky preniknúť na mapu EÚ prostredníctvom spoločných finančných síl banky pod hlavičkou BRICS.

Poistka proti sankciám

Do veľkého rezervného fondu najviac dáva Čína (41 miliárd dolárov). Zhodne po 18 miliárd poskytujú Rusko, Brazília a India, zvyšný päťmiliardový balík prichádza z Juhoafrickej republiky. Sú to financie, ktoré garantujú centrálne banky týchto piatich štátov.

Vladimir Tichomirov, hlavný ekonóm ruskej finančnej skupiny BKS, o fonde povedal, že teraz sa určite nevyužije. „Skôr v tom vidím politické rozhodnutie. Ako dodatočný signál, že existuje podpora štátov BRICS,“ uviedol podľa RIA Novosti v narážke na to, že o peňažnú pomoc môže požiadať každý z piatich účastníkov. Tichomirov však nepovažuje fond len za politické gesto.

„Je to nástroj, ktorý by sa dal využiť v prípade zhoršenia geopolitickej situácie. Napríklad keby došlo k sprísneniu sankcií proti Rusku, konkrétne ak by sa zablokovali operácie SWIFT,“ objasnil Tichomirov. SWIFT je celosvetová sieť, ktorá slúži najmä medzinárodnému platobnému styku.

Udalosť roka

Viaceré ruské médiá sa domnievajú, že summit v Ufe predstavuje pre Putina najvýznamnejšiu tohtoročnú domácu udalosť so zahraničným pozadím. Termín 8. júl až 10. júl v tomto ruskom meste bude totiž venovaný nielen BRICS, ale následne aj lídrom Šanghajskej organizácie spolupráce a Euroázijskej únie, kde má Moskva tiež zastúpenie.

Ruský portál Pravda sa v tejto spojitosti pustil do chválospevu Putinovho trojdňového účinkovania: „Rusko, vylúčené z G8, stavia na prácu v tých blokoch, do ktorých nie je zapojený Západ. Grandiózny spoločný summit sa stane veľkou geopolitickou udalosťou zjednocovania síl, ktoré sa dištancujú od politiky Washingtonu. Dohodne sa niekoľko významných projektov v oblastiach financií, ekonomiky a bezpečnosti.“

Agentúra Reuters napísala, že jednota krajín BRICS je pre Putina dôležitá v čase, keď vzťahy so Západom sa ocitli na mŕtvom bode kvôli Ukrajine. Pripomenula symbolický úder, ktorý pocítila Moskva, keď ju vypoklonkovali z G8.

„Nezávislí experti však hovoria, že BRICS je ešte stále vzdialený od hlavných cieľov a že vzťahy medzi Ruskom a Čínou sú slabšie rozvinuté, ako by si Moskva želala. Aj vznik rozvojovej banky, prvý raz nastolený v roku 2012, sa spomalil,“ upozornil Reuters s tým, že Peking sa definitívne podpísal pod vytvorenie banky až minulý týždeň.

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #BRICS #ázijská infraštruktúrna investičná banka