Irán a Západ sa nechcú rozísť. Aj keď na seba kričia

Dohoda o iránskom jadrovom programe ešte nikdy nebola tak blízko. Tvrdia to všetci zúčastnení. Lenže byť blízko nestačí.

09.07.2015 14:00
John Kerry Foto:
Dohoda o iránskom jadrovom programe je vraj blízko, rokovania sú však napäté. Iránsky šéf diplomacie Džavád Zaríf a americký minister zahraničných vecí John Kerry (na snímke) sa vraj na seba rozkričali.
debata (3)

Viedenské rokovania medzi Iránom a svetovými mocnosťami USA, Britániou, Francúzskom, Ruskom, Čínou, Nemeckom, ako aj s EÚ, stále nepretrhli cieľovú pásku. Napriek tomu, že prvý konečný termín bol 30. jún, druhý 7. júl a ďalší by mal vypršať zajtra.

Výmena názorov

V horúčavách, ktoré zasiahli aj Viedeň, vraj už diplomati zvyšujú hlas. Podľa agentúry Reuters sa údajne v noci z pondelka na utorok dostali do sporu americký minister zahraničných vecí John Kerry a jeho iránsky kolega Džavád Zaríf.

„Nikto za sebou nezabuchol dvere, ale bola to ostrá výmena názorov,“ uviedol vysokopostavený západný diplomat, ktorý si želal zostať v anonymite.

Iránska oficiálna agentúra IRNA zase citovala zdroj z viedenského luxusného hotela Palais Coburg, kde sa rokovania konajú. Kerry a Zaríf vraj na seba tak kričali, že poradca amerického šéfa diplomacie ich musel upozorniť, že ich počuť aj za zavretými dverami.

Irán a veľmoci už zašli príliš ďaleko a odstránili mnohé nezhody. Do rokovaní investovali veľmi veľa. Nedovolia, aby sa teraz úplne všetko zrútilo.
Jamsheed Choksy, expert na medzinárodné vzťahy

Teherán na odblokovanie zaseknutých rokovaní predložil nový návrh, ktorý mal byť konštruktívnym riešením. „Nebudeme však flexibilní, čo sa týka hraníc, za ktoré nemienime ísť,“ uviedol pre agentúru ISNA nemenovaný iránsky diplomat.

Západ však tvrdí, že návrh nie je posunom nikam. „Nevideli sme zo strany Iránu nič nové,“ vyhlásili pre Reuters viaceré zdroje z rokovacích tímov. Pre iránskych vyjednávačov nakreslil hranice, za ktoré nesmú ísť, najvyšší duchovný vodca ajatolláh Chameneí.

Ten v záverečnej fáze rozhodne o tom, či Teherán prijme, alebo neprijme dohodu. Chameneí tvrdí, že Irán sa nevzdá vývoja a výroby dokonalejších atómových zariadení. Nechce ani dovoliť inšpekcie vo vojenských zariadeniach.

Západ dlhodobo podozrieva Irán z úmyslov vyrobiť jadrovú bombu. Teherán tvrdí, že jeho jadrový program má výlučne mierový charakter.

„Chameneího vyhlásenia neprospeli situácii,“ reagoval pre Pravdu Wayne White z Blízkovýchodného inštitútu vo Washingtone. „Zdá sa, že ich je potrebné vnímať skôr v rétorickej rovine, ale úplne by som ich neignoroval,“ povedal odborník.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu minulý týždeň potvrdila, že Irán zatiaľ jej inšpektorom neumožnil kontrolu všetkých zariadení, ktoré chceli preveriť. Problémom sú aj sankcie uvalené na Irán pre jeho jadrový program. Ide o to, ako rýchlo sa zrušia opatrenia proti Teheránu.

Spor sa teraz týka toho, čo so sankciami, ktoré sa priamo netýkajú jadrového programu. Súvisia však s embargom na predaj zbraní a vývojom iránskych balistických rakiet. Rusko a Čína boli údajne najprv na strane Teheránu, keď naznačovali, že dohoda by mohla zahŕňať zmiernenie sankcií aj v týchto oblastiach.

Nakoniec sa však vraj Moskva a Peking priklonili na stranu Západu. Ten nechce rozviazať Teheránu ruky, čo sa týka predaja a nákupu zbraní, vzhľadom na nestabilnú situáciu na Blízkom východe.

„V súvislosti s tým, čo sa momentálne deje, by to bol poriadne obscénny politický odkaz, keby sme vyriešili problém jadrového programu, ale dali by sme im peniaze a kapacity na to, aby vyvážali a dovážali zbrane,“ uviedol pre Reuters pod podmienkou anonymity vysokopostavený západný politický predstaviteľ.

Dohoda bude

Denník Wall Street Journal napísal, že vyjednávači sa už pohrávajú aj s myšlienkou, že rokovania jednoducho budú mať otvorený koniec a nebudú si dávať žiadne termíny, dokedy sa majú dohodnúť.

„Irán a veľmoci už zašli príliš ďaleko a odstránili mnohé nezhody. Do rokovaní investovali veľmi veľa. Nedovolia, aby sa teraz úplne všetko zrútilo,“ uviedol pre Pravdu Jamsheed Choksy, expert na medzinárodné vzťahy z Indianskej univerzity v Bloomingtone. „Svetová ekonomika očakáva z dohody výhody. Výsledkom teda bude aspoň čiastková dohoda či minimálne rozhodujúci krok k nej. Všetky strany vedia, že sú blízko k riešeniu,“ pripomenul Choksy.

„Hoci Kerry uviedol, že USA sú pripravené odísť od stola, ak sa nepodarí vyriešiť najpodstatnejšie otázky, zdá sa, že americká vláda sa veľmi chce vyhnúť takému scenáru,“ myslí si White.

„Môže sa stať, že vyjednávači Spojených štátov by vyšli až príliš v ústrety Iránu. Minimálne sa toho obávajú skeptici a odporcovia dohody v USA. Keby k tomu došlo, boj medzi Bielym domom a Kongresom ovládaným republikánmi bude ešte extrémne tvrdý,“ pripomenul White.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rokovania #USA #Irán #iránsky jadrový program