Sarajevo plakalo, po 20 rokoch viezli rakvy s obeťami Srebrenice

Tisíce ľudí vo štvrtok lemovali hlavnú ulicu v Sarajeve, po ktorej nákladný automobil prevážal 136 rakiev s telami novo identifikovaných obetí masakry v Srebrenici. Obete v sobotu pri príležitosti dvadsiateho výročia najhoršieho masakru v Európe od druhej svetovej vojny uložia na cintoríne v Potočari pri Srebrenici.

09.07.2015 13:39
Srebrenica Foto: ,
Žena plače pri nákladnom aute, ktoré v Sarajeve preváža 136 rakiev s telami novo identifikovaných obetí masakry v Srebrenici.
debata (9)

Keď kamión pokrytý obrou bosniansku vlajkou a stovkami bielych kvetov prechádzal ulicami, bolo počuť vzlykanie okoloidúcich, často matiek, manželiek či sestier obetí, napísala agentúra AP. Kolóna sa na chvíľu zastavila pred sídlom trojčlenného bosnianskeho predsedníctva a ľudia tak mohli na kamión pripevniť ďalšie kvety.

Ľudia sa dotýkajú kamiónu, ktorý vezie 136... Foto: Reuters, STOYAN NENOV
Srebrenica Ľudia sa dotýkajú kamiónu, ktorý vezie 136 rakiev s novo identifikovanými obeťami masakry v Srebrenici

Pri pamätníku v Potočari je teraz pochovaných 6 241 obetí masakry, ďalších 230 ich bolo pochovaných na žiadosť ich rodín mimo tento cintorín. Po pohrebe ďalších 136 identifiko­vaných obetí bude v Potočari pochovaných 440 maloletých, uviedol bosniansky denník Dnevni Avaz.

Najstaršiu obeť pochovajú spolu s vnukom

Doteraz bolo exhumovaných 7 000 obetí, ktoré sa nachádzali v 93 masových hroboch a na 314 povrchových miestach. Napríklad Edin Nuhić, ktorý prišiel o niekoľko príbuzných, uviedol, že všetky pozostatky členov jeho rodiny doteraz nenašli. „Všetko, čo môžeme robiť, je myslieť na nich, spomínať na nich a dúfať, že jedného dňa táto krajina nájde spôsob, ako ísť ďalej,“ uviedol Nuhić.

Medzi 136 obeťami, ktoré v sobotu pochovajú, je 18 maloletých, najmladší mali vtedy 16 rokov. Najstaršia obeť, Júsuf Smajlović, mal 75 rokov. Pochovaný bude spoločne so svojím 29-ročným vnukom Hebibom.

Na smútočnej ceremónii sa zúčastní asi 50-tisíc ľudí

Organizátori očakávajú, že na sobotňajšej smútočnej ceremónii sa zúčastní asi 50 000 ľudí vrátane mnohých medzinárodných delegácií. Americkú delegáciu povedie niekdajší prezident Bill Clinton.

Dobytie východobosnianskej Srebrenice srbskými jednotkami a následná masakra tisícov ľudí sa stal jedným z tragických vrcholov trojročnej občianskej vojny. Srbské jednotky Srebrenicu obsadili v čase, keď bola považovaná za „bezpečnú zónu OSN“. Ženy, deti a starcov dopravili na moslimské územie, ale približne 8 000 mužov a chlapcov v júli 1995 zmasakrovali. Holandskí príslušníci mierových jednotiek tomu nedokázali zabrániť: nebolo ich dosť a nemali dostatok zbraní. Pozostatky obetí tohto masakru boli neskôr nájdené v rôznych masových hroboch. Rad ľudí je však dodnes nezvestných.
9 debata chyba
Viac na túto tému: #Srebrenica #masakra