Obrovský exodus: Zo Sýrie utiekli už štyri milióny ľudí, ich počet bude stúpať

Počet utečencov, ktorí opustili Sýriu kvôli niekoľkoročným bojom, presiahol už počet štyri milióny. Oznámil to Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov, pričom predpokladá, že ich počet bude ďalej narastať.

09.07.2015 14:27
Sýria, utečenci Foto: ,
OSN varuje pred obrovskou humanitárnou krízou, počet Sýrčanov, ktorí utiekli pred vojnou zo svojej krajiny, presiahol už štyri milióny.
debata (65)

Ide o najväčšiu migračnú krízu vyvolanú jedným konfliktom. V Sýrii je mimo svojich domov, teda tzv. vnútorných utečencov, 7,6 milióna ľudí.

Je to epochálny exodus, píšu svetové médiá. Upozorňujú, že posledný milión utečencov stúpol len za posledných desať mesiacov. Úrad vysokého komisára OSN predpokladá, že do konca tohto roku ich bude 4,27 milióna.

Keď sa k tomu priráta ďalších 7,6 milióna ľudí, ktorí pre vojenský konflikt utiekli a našli útočisko v iných častiach svojej krajiny, rozsah humanitárnej krízy v Sýrii je obrovský. Takmer dvanásť miliónov ľudí muselo kvôli násiliu opustiť svoje domovy.

V utečeneckých táboroch v Turecku či Libanone... Foto: SITA/AP, Muhammed Muheisen
Sýria, utečenci V utečeneckých táboroch v Turecku či Libanone sú hrozné podmienky pre život. Ľudia majú nedostatok vody a musia vyžiť z troch dolárov na deň.

Mnohí z utečencov utiekli cez Stredozemné more do Európy, ďalšie desaťtisíce Sýrčanov sa na túto nebezpečnú cestu chystajú. Väčšina z nich však ostáva v regióne.

V Turecko je vyše 1,8 milióna utečencov zo Sýrie, približne 250-tisíc ich utieklo do Iraku, 630-tisíc do Jordánska, takmer 1,2 milióna do Libanonu, 132-tisíc do Egypta, vyše 24-tisíc ich je v ďalších oblastiach severnej Afriky. Najmenej 270-tisíc Sýrčanov je už v Európe a sú žiadateľmi o azyl, píše taliansky denník La Repubblica.

Podľa OSN títo ľudia žijú v zúfalých podmienkach. Takmer 86 percent Sýrčanov, ktorí našli útočisko v utečeneckých táboroch v Jordánsku, žijú pod hranicou chudoby a musia vyžiť len z troch dolárov na deň. V Libanone žije viac ako polovica ľudí v provizórnych podmienkach, v stanoch bez vody a energie.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN #vojna #utečenci