Šéf diplomacie sa ospravedlnil za nacistický pozdrav europoslanca

Poľský minister zahraničných vecí Grzegorz Schetyna sa v mene svojej krajiny ospravedlnil za správanie poslanca Európskeho parlamentu Janusza Korwina-Mikkeho, ktorý v stredu počas rozpravy použil nacistický pozdrav na znak nesúhlasu s navrhovanou politikou.

09.07.2015 16:41
debata

Agentúra AP uviedla, že poľský pravicový politik sa uchýlil ku kontroverznému gestu v súvislosti s plánovaným zavedením jednotných cestovných lístkov na rôzne typy cezhraničnej dopravy v EÚ, proti ktorému argumentoval potrebou väčšej rôznorodosti v európskych zákonoch.

Vystúpenie zakončil zdvihnutím ruky, ako zvykli zdraviť nacisti, a zvolaním „Ein Reich, ein Volk, ein Ticket“ (Jedna ríša, jeden národ, jeden lístok), čo bolo zrejme narážkou na známe nacistické heslo „Ein Volk, ein Reich, ein Führer“ (Jeden národ, jedna ríša, jeden vodca). Schetyna sa dnes ospravedlnil Európanom, Európskemu parlamentu a voličom slovami „takýmto správaním sme všetci zahanbení“.

Korwin-Mikke, presvedčený monarchista a neúspešný kandidát v nedávnych voľbách poľského prezidenta, je členom Európskeho Parlamentu od mája 2014. Extrémistické výroky nie sú v kariére 72-ročného politika žiadnou zriedkavosťou. Už pred voľbami do parlamentu zaujal vyhlásením, že jeho sídlo by chcel predať a zriadiť v ňom nevestinec.

Európsky parlament zbavil v máji Korwina-Mikkeho imunity, aby umožnil prokuratúre vo Varšave tresne ho stíhať za to, že vlani vyfackal iného poľského europoslanca.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #nacizmus