Hongkong, Japonsko a Taiwan sa chystajú na tajfúny a búrku

Dva tajfúny a jedna tropická búrka sa točia okolo pobrežia Číny a Japonska. Tropická búrka Linfa, dosahujúca rýchlosť vetra 110 kilometrov za hodinu, bola popoludní asi 130 kilometrov severovýchodne od Hongkongu.

09.07.2015 17:09
čína, tropická búrka Foto:
Satelitná fotka z utorka 7. júla ukazuje tri búrky zúriace na severe Tichého oceánu. Zľava tropická búrka Linfa, hurikán Chan-Hom a hurikán Nangka.
debata

Podľa meteorológov by Linfa ešte počas noci mohla zasiahnuť toto mesto. Hongkong sa už teraz chystá na silný vietor a dážď, informovala agentúra AFP.

Ešte silnejší je tajfún Chan-hom, dosahujúci rýchlosť vetra 155 kilometrov za hodinu, ktorý mieri k severnému pobrežiu Taiwanu. Predpokladá sa, že v sobotu zasiahne pevninskú časť Číny medzi pobrežnými mestami Wen-čou a Tchaj-čou.

Pohľad na Hong Kong a prístav Victoria Harbour,... Foto: Reuters, BOBBY YIP
hongkong, hurikán Pohľad na Hong Kong a prístav Victoria Harbour, ku ktorému sa približuje hurikán Linfa.

Tretí tajfún Nangka sa teraz nachádza v Tichom oceáne severne od Guamu a mieri k juhovýchodnému pobrežiu Japonska. Podľa japonských meteorológov by ale počas nasledujúcich dní nemal Japonsko zasiahnuť.

Hongkong vydal tretí najvyšší stupeň varovania pred tropickou búrkou. Zamestnanci úradov vďaka nemu mohli skončiť v práci predčasne a vrátiť sa domov. Už ráno zostali uzavreté škôlky a od skorého popoludnia zastavila prevádzku aj väčšina nákladných prístavov. Úrady tiež uzavreli obľúbenú prímorskú promenádu ​​s kultovým výhľadom na prístav.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Čína #tropická búrka #Taiwan