Malajzia žiada tribunál na vyšetrenie zostrelenia lietadla

Malajzia predložila návrh rezolúcie Bezpečnostnej rade OSN, v ktorom žiada o vytvorenie medzinárodného tribunálu na vyšetrenie zostrelenia malajzijského lietadla nad Ukrajinou. Informujú o tom zahraničné agentúry. Rusko vo štvrtok podľa očakávania potvrdilo svoj rozhodný odpor k návrhu.

09.07.2015 19:54
lietadlo, Ukrajina, experti Foto: ,
Tragédia zostreleného malajzijského lietadla je doteraz záhadou.
debata (81)

„Nie je to dobrý okamih, je to kontraproduktívne,“ povedal novinárom zástupca ruského predstaviteľa v BR OSN Pjotr ​​Iljičov a potvrdil, že Rusko sa pokúsi prijatiu rezolúcie zabrániť.

Malajzijskí predstavitelia Bezpečnostnej rady už minulý týždeň oznámili, že podobný krok chystajú napriek odporu Ruska, ktoré tvrdí, že je to zatiaľ predčasné. Moskva má zároveň v rade právo veta.

V návrhu rezolúcie sa píše, že Bezpečnostná rada by mala „vytvoriť medzinárodný tribunál za jediným účelom, ktorým je stíhať osoby zodpovedné za trestné činy spáchané v súvislosti so zostrelením letu MH17 spoločnosti Malaysia Airlines dňa 17. júla 2014.“

Tribunál by bol „účinnou zárukou pre nezávislý a nestranný proces,“ píše sa podľa serveru Channel NewAsia v rezolúcii. Text opisuje zostrelenie lietadla ako „hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť“ a hovorí tiež, že všetky štáty by s tribunálom mali plne spolupracovať.

O vytvorenie tribunálu požiadala minulý týždeň aj holandská vláda. Podľa premiéra Marka Rutteho bude tribunál zriadený OSN „najlepšou zárukou toho, že sa podarí prinútiť k spolupráci všetky krajiny“, ktorých sa záležitosť týka, a toho, že bude zabezpečená spravodlivosť pre rodiny obetí.

Malajzijské lietadlo s 298 ľuďmi na palube bolo zostrelené nad východnou Ukrajinou v čase bojov medzi proruskými separatistami a ukrajinskú armádou. Nikto z ľudí na palube neprežil, dve tretiny z cestujúcich boli Holanďania.

Spojené štáty a Ukrajina sa domnievajú, že lietadlo zostrelila raketa typu zem-vzduch ruskej výroby, ktorou boli vybavení separatisti. Rusko ale viní ukrajinskú armádu. Nešťastie vyšetruje skupina holandských prokurátorov, ktorá oznámila, že zatiaľ nie je pripravená vzniesť obvinenia proti konkrétnym osobám.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Malajzia #malajzijské lietadlo