Teroristická hrozba na Ukrajine podľa Porošenka významne vzrástla

Ukrajinský prezident Petro Porošenko povedal, že hrozba terorizmu na Ukrajine "významne vzrástla," informovala agentúra Reuters.

10.07.2015 14:14
Ukrajina, Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (56)

Na stretnutí s premiérom Arsenijom Jaceňukom a ministrom vnútra Arsenom Avakovom Porošenko povedal: „Úroveň povstaleckých a teroristických hrozieb v oblastiach mimo zóny konfliktu významne vzrástla.“

Bližšie to nerozviedol, iba povedal, že kriminálnici ťažia z nestability na východe, kde za niečo vyše roka bojov medzi ukrajinskými vojakmi a separatistami bolo zabitých už vyše 6500 ľudí a viac ako milión vnútorne vysídlených.

Porošenko povedal, že sa obchoduje so zbraňami z konfliktnej zóny a policajné sily sú často presúvané skôr na východ než do zvyšku krajiny. „Preto by mohlo prichádzať k nárastu vážnych a predovšetkým život ohrozujúcich zločinov,“ citovala ho agentúra Reuters.

Prezident a vláda dúfajú, že nové policajné sily pomôžu v boji s všadeprítomnou korupciou na Ukrajine, ktorá je po rokoch zlého ekonomického vedenia na pokraji bankrotu.

Prvých 2000 policajných nováčikov, ktorí prešli výcvikom v amerických a kanadských silách, zložilo počas uplynulého víkendu slávnostne sľub a zaviazalo sa vzdať úplatkov, dlho spájaných s ich profesiou.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko