Mierové riešenie na Ukrajine komplikuje Kyjev, vyhlásil Putin

Ruský prezident Vladimir Putin pripustil problémy s riešením konfliktu na Ukrajine, podľa neho však pramení z neochoty Kyjeva rokovať so separatistami z východoukrajinského Donbasu. Napriek tomu si myslí, že mierové rokovania uspejú.

10.07.2015 16:34
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (362)

„Skutočne sa mi zdá, že to urovnanie prešľapuje na mieste, pretože naši partneri v Kyjeve si neželajú viesť priame rokovania s Donbasom, teda s Luhanskom a Doneckom,“ povedal Putin.

„Teraz vidíme, že sa s nimi nechcú baviť, Prečo ich teda pozývali, aby prišli a podpísali dokumenty? Je to zvláštne,“ povedal Putin. „Považujeme to za nejaký taktický ťah. Prikláňam sa skôr k názoru, že máme väčšie šance na úspech ako na krach,“ dodal.

Putin na tlačovej konferencii v Ufe, kde v minulých dňoch hostil svojich zahraničných partnerov, vrátane čínskeho a iránskeho prezidenta, vyjadril tiež nádej, že sa v rokovaniach medzi veľmocami a Iránom čoskoro podarí nájsť prijateľný kompromis o iránskom jadrovom programe a zrušiť sankcie proti Teheránu.

Putin: Grécko nežiadalo Rusko o pomoc

Putin tiež poznamenal, že Grécko sa neobrátilo na Rusko so žiadosťou o pomoc. Aj v tomto prípade dúfa, že krízu sa podarí čoskoro vyriešiť.

Rusko v Ufe usporiadalo dva summity, jeden pre skupinu BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika) a druhý pre Šanghajskú organizáciu pre spoluprácu (Čína, Rusko, Tadžikistan, Kazachstan, Uzbekistan a Kirgizsko, pozorovateľský status má Pakistan, India, Irán a Mongolsko).

Komentátori tieto summity chápali aj ako ukážku, že sa Západu nepodarilo Rusko na medzinárodnej scéne izolovať. Západné krajiny na Rusko uvalili sankcie pre anexiu Krymu a za úlohu Moskvy v ukrajinskej kríze. Moskva priame zapojenie do konfliktu popiera a na západné sankcie odpovedala zákazom dovozu západných potravín.

362 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Vladimir Putin #Ukrajina #separatisti