Žijeme tu ako zvieratá, zverovali sa pápežovi Františkovi väzni z Palmasoly

Pápež František ukončil cestu po Bolívii návštevou smutne známej a preplnenej väznice Palmasola na juhovýchode krajiny. Väzni sa mu sťažovali na zúfalé podmienky, v ktorých žijú, i na korupciu a neschopné súdnictvo, ktoré vraj často posiela do väzenia nevinných.

10.07.2015 21:50
Bolívia, Palmasola, pápež František Foto: ,
Pápež František počas návštevy väznice Palmasola objal jednu z väzenkýň.
debata (2)

Pápež väzňom odkázal, že nesmú strácať nádej a že nesmú dopustiť, aby ich utrpenie viedlo k násiliu.

O situácii vo väznici hovorili s pápežom traja väzni. Jeden mu rozprával, ako videl vraždu jedného z odsúdených, ktorú spáchal iný väzeň. Ďalší mu popísal, ako bol v šoku, keď do väznice došiel a zistil, že „tam toľko ľudí spí na zemi ako zvieratá“. Vo väznici pôvodne určenej pre 800 osôb sa momentálne nachádza viac ako 5-tisíc väzňov.

Vojaci a policajti strážia okolie smutno známej... Foto: SITA/AP, Rodrigo Abd
Bolívia, Palmasola Vojaci a policajti strážia okolie smutno známej väznice Palmasola. Aj keď má kapacitu 800 miest, žije v nej 5-tisíc väzňov.

Jedna z odsúdených žien v rozhovore s pápežom kritizovala miestne súdnictvo. Tí, ktorí si nemôžu kúpiť spravodlivosť, sú podľa nej odsúdení na utrpenie. Väzni žiadali pápeža o pomoc, hovorili mu, že od augusta 2013, keď tu pri bojoch medzi znepriatelenými gangami zahynulo 36 ľudí, sa toho zmenilo len málo.

Pápež František väzňov vyzval, aby neupadli do zúfalstva, a snažil sa im odovzdať posolstvo plné nádeje a solidarity. Ako uviedol, je si vedomý, v akých podmienkach odsúdení žijú: v preplnenej väznici, súdne procesy sa vlečú, dochádza k násiliu a majú len málo príležitostí sa vzdelávať. To by všetko podľa neho mali riešiť bolívijské úrady. Z Bolívie pápež večer odchádza do Paraguaja.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #väznica #Bolívia #Palmasola