Tisícky nahnevaných Grékov vyšli do ulíc. Vláda ignoruje referendum, tvrdia

Tisícky ľudí sa večer zhromaždilo v centre Atén, aby protestovali proti plánovaným úsporným opatreniam gréckej vlády, ktorá sa snaží získať novú finančnú pomoc eurozóny. Demonštráciu zvolali ľavicové odbory PAME.

10.07.2015 22:25
Greece Bailout Foto: ,
"Syriza podporuje kapitalizmus," volali ľudia na námestí v centre Atén.
debata (61)

Podla odhadov vyšlo do ulíc 7-tisíc ľudí. Nad hlavami demonštrantov sa podľa televíznych záberov objavili transparenty kritizujúce vládnucu ľavicovú stranu, jeden z nich napríklad hlásal: „Syriza podporuje kapitalizmus“.

Ľudia sa netaja rozhorčením z obratu, aký vláda urobila. Kabinet premiéra Alexisa Tsiprasa podľa nich ignoruje výsledky nedeľňajšieho referenda. „Ak Gréci hlasovali tak masívne pre možnosť nie, bolo to preto, že chceli skoncovať s úspornými opatreniami. Vláda to vôbec neberie do úvahy,“ sťažovala sa jedna z účastníčok akcie, ktorá sa hlási k neparlamentnej krajne ľavicovej strane Antarsya (Vzbura).

Pred gréckym parlamentom sa zhromaždili tisícky... Foto: Reuters, JEAN-PAUL PELISSIER
Grécko, demonštrácia Pred gréckym parlamentom sa zhromaždili tisícky ľudí. Sú nahnevaní na vládnu Syrizu, že ignoruje výsledky referenda, aj keď sama odporúčala, aby odmietli dohodu s veriteľmi.

Grécki obyvatelia sú z vývoja situácie na politickej scéne rozladení. Vláda zorganizovala referendum, v ktorom občanom odporučila hlasovať „nie“, teda aby odmietli dohodu s medzinárodnými veriteľmi. Aj keď väčšina ľudí dohodu požadujúcu ďalšie úsporné opatrenia skutočne odmietla, za posledných 24 hodín sa dozvedeli, že vláda nakoniec s len drobnými obmenami chce s medzinárodnými veriteľmi dohodnúť podmienky, ktoré ekonomické reštrikcie plánujú na minimálne ďalšie tri roky.

Rozčarovanie je zreteľné aj vo vládnej strane Syriza, kde sa niekoľko poslancov proti zmene postoja ohradilo. V nočnom hlasovaní v parlamente, ktorý má podporiť vyjednávacie úsilie kabinetu, sa však očakáva, že v drvivej väčšine sa zákonodarcovia Syrizy podvolia. Podpora sa očakáva aj od minimálne dvoch z troch proeurópskych opozičných strán.

Hlasovanie pôvodne plánované na polnoc (23.00 stredo­európskeho času) sa podľa všetkého bude konať až v sobotu v skorých ranných hodinách, pretože sa do debaty pred tým prihlásilo množstvo z tristo poslancov.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #demonštrácia #Syriza #úsporné opatrenia #Alexis Tsipras